Reklam

"DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN"

Yaklaşmakta olan Dünya Madenciler Günü nedeniyle Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu yayınladığı kutlama mesajıyla tüm madencilerin gününü kutladı.

"DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN"
03 Aralık 2020 - 15:20
Mesajda “sektörümüze emeği geçen tüm madencilere şükranlarımızı sunuyor ve bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm emekçileri minnet ve şükranla anıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu, yaklaşmakta olan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yapılan açıklamada; “Anadolu topraklarında yaşamış Santa Barbara’yı koruyucu melekleri kabul eden madenciler her yıl 4 Aralık’ı Dünya Madenciler Günü olarak kutlamaktadır. Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşıdır. Günümüz koşullarında madensiz yaşam düşünülemez. Madencilerin yerin derinliklerinden bin bir meşakkatle çıkardığı madenler sayesinde yaşamımız modernleşmekte ve kolaylaşmaktadır” denildi.
“ZENGİNLEŞTİKÇE ENERJİ VE MADEN TÜKETİMİ ARTMAKTADIR”
Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu açıklamasının devamında; “Kişi başına düşen milli gelir arttıkça, ülkeler daha fazla enerji ve maden tüketmektedir. Öz kaynaklarını üretmeyen ve değerlendirmeyen ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. Bu yüzden maden arama ve üretimini arttıracak yatırımların yapılmasını sağlamalıyız. Ülkemiz doğal gazda % 99, petrolde % 95, kömürde % 61 dışa bağımlıdır. Aynı şekilde metal olarak dışa bağımlılığımız kurşun, çinko ve nikelde yaklaşık % 100, alüminyumda % 95, altında % 85, bakırda % 77, demir cevherinde ise  % 64 oranındadır” denildi.
ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA DUYARLI MADENCİLİK ANLAYIŞI
Madenciliğin Türkiye için kaçınılmaz olduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Her sene enerji üretimi için ithal kömüre 4-5 milyar dolar, metaller için de 15-20 milyar dolar bedel ödemekteyiz. Öz kaynaklarımızın üretilmesi ile enerjide dışa bağımlılığımız ve cari açığımız azalacak hatta sıfırlanacaktır. Bu yüzden madenciliğin gelişmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve desteklenmesi gerekmektedir. Keşfedilen her kaynak ve üretime geçirilen her maden ülkemizin kalkınmasına hizmet demektir. Çevre ve İnsan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmalıyız. Unutulmamalı ki biz zengin madenlerimizin fakir bekçileri olmamalıyız. Bu vesile ile tüm madencilik camiamızın 4 Aralık Dünya Madenciler gününü kutluyor, sektörümüze emeği geçen tüm madencilere şükranlarımızı sunuyor ve bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm emekçileri minnet ve şükranla anıyoruz” denildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum