Reklam

DEVLET HASTANESİ'NDE YENİ BİR İLK

Böbrek nakli olan ve bacak damarlarında tıkanıklık nedeniyle normal şartlarda anjiyografi olamayacak 59 yaşındaki hasta, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde yapılan karbondioksit anjiyografi işlemi ile sağlığına kavuştu.

DEVLET HASTANESİ'NDE YENİ BİR İLK
21 Haziran 2023 - 12:32
Damar içine karbondioksit gazı verilerek yapılan anjiyografi işleminin özellikle böbrek yetmezliği ve iyotlu kontrast madde kullanılamayan hastalarda uygulandığını belirten Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Engin Gürcü “Hastamızın bacak atardamarlarında tıkanıklık olduğunu Dopler ultrason ile tespit ettik ancak hastamızın kronik böbrek yetmezliği hastalığı ve Böbrek nakli mevcuttu. Rutin hemodiyaliz programında bulunmayan hastamızda iyotlu kontrast madde kullanımı hastamızı hemodiyalize bağımlı hale getirebilirdi. Bu nedenle hastanemizde ilk kez uygulanan Karbondioksit (CO2) anjiyografi ile balon anjiyoplasti ve stent tedavisini uygulamaya karar verdik. Bu yöntemde damar içerisine CO2 gazı verilerek anjiyografi görüntüleri elde edilmektedir. CO2 gazı ise kısa süre içerisinde akciğerler tarafından atılarak vücuttan uzaklaştırılır. Böylece iyotlu kontrast maddeler gibi böbrek fonksiyonları üzerinde risk oluşturmamaktadır. Karbondioksit Anjiyografi ile hastamızın tıkalı olan bacak atardamarını başarılı bir işlemle açmayı başardık” dedi.
KARBONDİOKSİT ANJİYOGRAFİ
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nden konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, “Kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde büyük rol oynayan anjiyografiler, alerjik reaksiyon ve böbrek hasarı gibi sorunlara yol açabiliyor. Ancak son yıllarda hızla kullanılmaya başlayan karbondioksit anjiyografi sayesinde, hem böbrek yetmezliği hem de alerjik rahatsızlıkları olan hastalar önemli avantajlara sahip oluyor.
Bt anjiyografi, kalp ve damar hastalıklarının tanısına yardımcı olmak için kullanılan görüntüleme tekniklerinden biridir. Bt anjiyografi işleminde damarların daha net görülebilmesi adına hastaya kontrast madde enjekte edilir. Ancak bu madde alerjik reaksiyonlar ile birlikte böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olur. Kontrast madde uygulanan anjiyografi işlemlerinde alerjik reaksiyonlar %5 oranında, alerjik astım öyküsü olanlarda bu oran 10 kat, deniz ürünü alerjisi olanlarda ise bu oran 3 kat artmaktadır.
Anjiyo esnasında kontrast madde kullanılması böbrek hasarı riskini %11 oranına kadar çıkarmaktadır. “Kontrast nefropatisi” olarak adlandırılan bu olay, karbondioksit anjiyografisi tekniği ile önlenebilmektedir. Karbondioksit anjiyografi sayesinde özellikle alerjik reaksiyon ve böbrek yetmezliği olan kişilere büyük avantaj sağlanmaktadır. Reaksiyona girmeyen bir gaz olan karbondioksit, kan içerisinde hızla dağılır ve solunum yolu ile atılır” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum