Reklam

"DEPREMİN YIKIMI ANCAK BİLİMLE EĞİTİMLE ENGELLENEBİLİR"

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şubesi, depremin ardından ülke genelinde alınan uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının öğrenciler yerine depremzedelere açılması kararlarının alınması sonra basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Şube Başkanı Yüksek Özdemir “Her felakette ilk olarak eğitimi feda etmekten vazgeçin” dedi.

18 Şubat 2023 - 13:57
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının depremzedelere açılmasına yönelik Cumhuriyet Meydanı’nda Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şube Başkanı Yüksel Özdemir depreme yönelik “Depremin yıkımı ancak bilimle eğitimle engellenebilir. Acılı yurdumuz bilimsel bulgular dikkate alınmadığı için, kurumlara liyakatsiz atamalar yapıldığından ve önemsenmeyen planlama çabaları yüzünden felakete dönüşen büyük bir deprem yaşadı. Yaşamını yitiren tüm canlarımız için çok üzgün ve kızgınız. Hepimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.
Başkan Özdemir “Deprem felaketinin sonuçlarına yönelik çözüm aranırken ilk gözden çıkarılacak kurumların eğitim kurumları ve üniversiteler olması çok şey anlatılıyor. Her felakette ilk olarak eğitimi feda etmekten vazgeçin. Anayasamızın 42. maddesi kimse eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz der ve ilerleyen fıkralarında bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez diye devam eder. Eğitim temel bir anayasal haktır. Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması on üçüncü maddeye göre mümkündür. Ancak bu sınırlamalar hakkın özüne, anayasanın sözüne ve ruhuna demokratik toplum düzeninin ve laik cumhuriyetin gereklerine ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Yine anayasanın 15. maddesinde temel hak ve hürriyetlerinin kullanılmasının durdurulma kriterlerini belirlenmiş ve ölçülülük ilkesine vurgu yapmıştır. Eğitime yönelik getirilen bu sınırlamalar anayasanın özünü, ölçülülük ilkesini ve demokratik toplum düzeninin gereklilik kriterlerini ihlal etmektedir” açıklamasında bulundu.
Kararların geri çekilmesini talep ettiklerini dile getiren Özdemir “Üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek, öğrencileri yerinden yurdundan etmekle sadece yeni mağdurlar yaratılmış olacaktır. Uzaktan eğitimin çözüm olmadığı, eğitimin kalitesini düşürdüğü pandemide görüldü. Okullar sadece eğitim yeri değil sosyal ve duygusal gereksinimlerin karşılama mekanlarıdır” dedi.
Başkan Özdemir, pandemi dönemi uzaktan eğitim sürecini hatırlatarak “Pandemide ki uzaktan eğitimi de sayarsak bu sene mezun olan gençlerimiz sadece bir buçuk yıl üniversitelerine gitmiş olacak. Bu aynı zamanda bir kuşağı kaybetmek demektir yapmayın. Depremzedeleri vatandaşlarımı yurtlardan daha iyi ağırlayacak nice otel zincirleri, kamu kurumları ve misafirhaneleri, boş TOKİ evleri, yazlık tatil siteleri ve konutlar, kamu kampları boşken KYK yurtlarını ve üniversiteleri boşaltmak, zaten çok aksamış olan eğitime ara vermek… Bu karar eğitim sistemimizi gençleri ve ülkemizin geleceğine maaliyeti ağır olan bir karardır. Unutulmamalıdır ki depremlerin yıkımı ancak bilimle eğitimle engellenir. Bu yanlış karardan dönülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusa “Almanya yerle bir olur. Derler ki, bu Almanya’yı nasıl toparlayacaksınız? Bizim üniversitelerimiz var, der yetkili. İşte çözüm burada diyorum” dedi.
Disk Emekli Sen Şube Başkanı İrfan Kütüklü “Öncelikli sorun üniversitelerin özerk ve bilimsel olmasıdır. Depremlerin büyük yıkımlara neden olmaması ve yalnızlığın toplumsal çöküntüye yol açmaması için bizim bilgi toplumu olmamız gerekiyor. Bilgi toplumu olmanın yolu da üniversitelerin açık olmasından geçmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle bu kararın geri alınmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum