Reklam

ÇTSO TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

ÇTSO TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
13 Temmuz 2023 - 11:19
ÇTSO MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI ŞERİF MUTLU: CUMHURİYETİMİZİM 100. YILINDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZIN AZALDIĞI, EKONOMİK SIKINTILARIMIZIN GERİDE BIRAKILDIĞI BİR TÜRKİYE HEDEFİ İLE DÜNYANIN EN İYİ ÜLKELERİ ARASINDA YER ALMAK BİR HAYAL DEĞİLDİR VE TÜRK İŞ DÜNYASI BU POTANSİYELE FAZLASI İLE SAHİPTİR”
Haziran Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Sayın Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulumuzun, Kadın ve Genç Girişimcilerimizin değerli Üyeleri, Kıymetli Basın Mensupları; Temmuz ayı Meclis toplantımızda sizleri Meclis Başkanlık Divanı adına saygı ile selamlıyor, hoş geldiniz diyorum. Temmuz sıcakları başlarken Ülke gündemimiz de epey sıcak haberlerle dolu.
TUİK 2023 yılı Haziran ayında rakamlarını; bir önceki aya göre %3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,95 olarak açıkladı.
Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre ise; 2023 yılının Haziran ayında ihracat 20,9 milyar dolar, ithalat ise 26,3 milyar dolar seviyesinde kaydedildi.  Haziran ayında dış ticaret açığımız ise 5,4 milyar dolar seviyesinde
Tüketim harcamalarımıza baktığımızda ise; ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %1,21 ile sağlık olmuş.  Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,13 ile alkollü içecekler ve tütün.  Bunda dokuz günlük bayram tatilinin getirdiği hareketliliğin de etkisi var sanırım. Bunun gibi pek çok düşündüren veriler var. Tüm verileri değerlendirdiğimizde çözüm bekleyen öncelikli gündem maddelerimizde enflasyon ve cari açık yerini koruyor.
Asgari ücretteki artış,  döviz kurları, finansmana erişimin zorluğu da bu sorunları tetikliyor. Asgari ücrete son bir yılda gelen zam yüzde yüzün üzerinde. Yaşam koşullarına bakıldığında bu artışa kimsenin itirazı yok. Ancak işverenin üzerindeki yükleri hafifletilmedikçe bu yüklerin tüketiciye yansıması kaçınılmazdır.
Yeni kabine ile uygulanacak yeni ekonomik politikalar bizlerin rekabet gücünü artırmalı, üretim ve ihracatı, istihdamı desteklemelidir. Bu hafta başında açıklanan işsizlik oranları resmi olarak yüzde 9,5. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 53,6.  En büyük sıkıntılarımızdan biri de vasıflı eleman bulma güçlüğü.  İmalattan hizmet sektörüne kadar her alanda bu konu da önemli bir sorun. Mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.
Değerli arkadaşlar, Türk iş dünyası krizlere, ekonomik dalgalanmalara alışkın ve bunlara dirençli bir kesimdir. Ancak hiç öngörülmeyen aceleci kararlar, ani hareketler bu direnci kırabilmektedir. Bizlerin güçlü ve tam bağımsız Türkiye’ye inancımız tamdır. Güven ve istikrar ortamında bu hedeflerimize ilerlediğimizi de görüyor ve gurur duyuyoruz. Kendi enerjimizi üretmek, savunma sanayimizin güçlendiğini görmek umudumuzu artırmaktadır.
Cumhuriyetimizim 100. Yılında dışa bağımlılığımızın azaldığı, ekonomik sıkıntılarımızın geride bırakıldığı bir Türkiye hedefi ile dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer almak bir hayal değildir ve Türk İş Dünyası bu potansiyele fazlası ile sahiptir. Bu duygu ve düşünceler ile sözlerime son veriyor ve gündem maddelerimize geçiyorum” dedi.
ÇTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK SEMİZOĞLU: “ÜRETMEMİZ LAZIM! TÜKETMEDEN ÜRETMEMİZ GEREKİYOR. CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU, ULU ÖNDERİMİZ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ‘ÜRETMEMİZ LAZIM’ İLE BAŞLAYAN CÜMLESİNİ BİZ ODAMIZIN YAN CEPHESİNE ASTIK. ÜRETMEYEN TOPLUMLARA NE OLACAĞINI ATAMIZ YÜZ YIL ÖNCE SÖYLEMİŞ”
Temmuz Ayı Meclis Gündeminin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Sayın Meclis Başkan Vekilim, Kıymetli Komite üyelerimiz,  girişimcilerimiz, Değerli Basın Mensupları; 6 Şubat’ın unutulmaması ve sürekli gündemimizde olması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz. Yine söylüyorum, hiçbir gündem maddesi bunun önüne geçmemeli. Geçen ayki toplantımızda da dile getirdim. Çanakkale’de bu konu ile ilgili ne yapıyoruz? Sosyal konutlar ve riskli alanlar ne durumda? Hepsinin takipçisiyiz. AKUT Arama Kurtarma Derneği’ne de bugün verdikleri Deprem Bilinçlendirme Semineri için, bu bilinci uyanık tuttukları için özellikle çok teşekkür ediyorum. Kendileri bize bir afet çantası hediye etti. Allah muhtaç etmesin tabi ama yine de bu bilinçlendirme için çok önemli. Biz de ÇTSO olarak önümüzdeki günlerde bu çantalardan tüm Meclis ve Komite Üyelerimize evde bulundurmaları için hediye edeceğiz.
Gerçeklerden kaçamayız, deprem de bir gerçek, depremler olacak ama biz tedbirlerimizi alacağız. Uzmanlar uyarıyor, bilgilendiriyor. Hayatımızdaki çok gerçekten daha belirgin, öngörülebilir ve önlenebilir bir gerçek aslında.
Keşke ekonomi de öyle olsa. Öngörebilsek, yatırımlarımızı korkmadan yapsak, tüm kurallara uyduğumuz halde sürdürülebilir olmasından endişe duymasak, istikrarlı bir ortamda üretsek, yerine tekrar koyabilir miyim diye düşünmeden ticaretini yapsak. Her seçimden sonra aynı oyunu yeni kurallarla oynamak zorunda kalmasak.
Değerli arkadaşlar; Her yeni güne yeni kararlarla uyanıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, yeni ekonomi programı ile ilgili açıklamalarda bulundu ve özetle; “mali disiplinin yeniden tesis edilmesi, deprem etkisi hariç bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi, enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma, makro finansal istikrarı ve diğer tüm kazanımları kalıcı hale getirecek yapısal reformlar." olarak açıkladı. 
Size Maastricht kriterlerinden başlıklar okumak istiyorum;
-              Toplulukta en düşük enflasyona sahip (en iyi performans gösteren) üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı geçmemelidir. Tabi burda bizim örnek aldığımız Avrupa. En düşük enflasyonun olduğu üyelerin ortalamasından Türkiye’nin enflasyonu 1,5 olursa uygun 1,6 olursa uygun değil.
-              Üye ülke devlet borçlarının GSYİH’sına oranı %60’ı geçmemelidir.
-              Üye ülke bütçe açığının GSYİH’sına oranı %3’ü geçmemelidir.
-              Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibarıyla, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmayacaktır.
-              Son 2 yıl itibarıyla üye ülke parası diğer bir üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır’ gibi…
Hedeflerimiz güzel. İlk maddeyi değerlendirdiğimizde; Avrupa’da en düşük enflasyona sahip üç ülkenin ortalaması yıllık % 1,7 arkadaşlar. Bizimki kurumlara göre değişkenlik gösteriyor gerçi ama kesinlikle 3,2’yi aylık olarak bile aşıyor. Yani bununla aramızdaki fark 1,5 puanı geçmeyecek. Aramızdaki fark pek plandaki gibi değil ama inşallah önümüzdeki günlerde olacak.
Üretmemiz lazım arkadaşlar. Tüketmeden üretmemiz gerekiyor. Cumhuriyetimizin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Üretmemiz lazım’ ile başlayan cümlesini biz Odamızın yan cephesine astık. Üretmeyen toplumlara ne olacağını Atamız yüz yıl önce söylemiş. Nasıl üreteceğiz, kim üretecek? Üreticiye eksik akıllı gözüyle bakılan bir Ülkede yaşıyoruz ne yazık ki. Neyle üreteceğiz; fabrikayla! Neyle açacağı fabrikayı?
SEMİZOĞLU: “BİR AN EVVEL FİNANSMANA ERİŞİMİN UZUN VADELİ VE GERÇEKTEN İŞ YAPANLARA DAHA UCUZ SAĞLANMASI GEREKİYOR”
Bildiğiniz gibi eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Türkiye’nin hangi bölgesine ne yatırım yapılacaksa DPT’den onay alınması gerekiyordu. DTP de hangi bölgeye ne yapılması lazım bunu planlardı. Sonrasında kapatıldı. Çok değerli isimler sayabiliriz bu kurumdan. Kimse kafasına göre iş yapamazdı. Sonra Kalkınma Bakanlığı kuruldu. Şimdi ise Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi var. Başkanı genç bir arkadaşımız Burak Dağlıoğlu, kendisi sağolsun iki yıl önce bizi ziyaret etmişti. Kendisine ‘Türkiye’de bir iş insanının yatırım yapması için tek sebep söyleyebilir misiniz?’ diye sordum. Nedenini de açıkladım; ‘Karakola gidiyoruz şüpheliyiz, Adliyede suçsuz, maliyede hırsızız ama hepsini geçin şu anda yatırım kredisine ulaşabilen var mı? Nasıl yatırım yapılacak? Dolayısıyla bir an evvel finansmana erişimin uzun vadeli ve gerçekten iş yapanlara daha ucuz sağlanması gerekiyor ki bu kriterlere uyabilelim.
Bakın size bir örnek vereyim; Ekmekle ilgili bir komisyon kuruldu. Basın simit ve ekmek fiyatlarını yazdı. Devlet ekmeğe zam vermem dedi. Bakıldığında ekmeğin maliyeti üzerindeki unun etkisi %3 civarındadır. Devlet de TMO vasıtasıyla un fabrikalarını süspanse ediyor. Fabrikalar da fırıncıya ucuz, piyasa değerinin altında un veriyor. Ekmek, en temel besini Türk Halkının. Un fiyatı 550 liralara çıktı. İşçilik zaten arttı, enerji fiyatları da öyle. Dün bir ilçemizde ekmek komisyonu kuruldu. Tarım ve Ticaret İl Müdürlüğü memurları ret oyu verdi. Siz bu sene yüzde 85 zam aldınız ama üretici ve fırıncıya gelince neden ret verdiniz? Bu ekmek ve simit üstünden bedava siyasetleri kimse yapmasın. Bunların bilinmesi lazım.
Bildiğiniz gibi; bu hafta başı itibariyle KDV oranları da arttı. Bu bir sefere mahsus ise yapılsın bu Ülke hepimizin. Bir aile örneğinden bakarsak; babanın çocuğa durum sıkışık olduğundan harçlığından kısıtlama yapacağını söylemesi ama kendisinden hiç kısıtlama yapmaması gibi. Hepimiz sıkacaksak sıkalım ama öncelikle devlet yapmalı. Biz alyansını satıp Ülke kurtaran bir Halkın evlatlarıyız. Bunları hepimiz biliyoruz elbette ama ben tekrar konuşmak istedim.
Sayın Meclis Üyeleri, bu sıcak yaz gününde hararetinizi daha fazla yükseltmek istemem. Şimdi müsaade ederseniz son Meclis toplantımızdan bu yana faaliyetlerimiz hakkında da kısaca bilgilendirmek istiyorum.
Jandarma Teşkilatımızın 184. Kuruluş yıldönümü vesilesi ile İl Jandarma Komutanımız Kıdemli Albay Sayın Sadi Akman’ı ziyaret ettik.
Kocaeli Ticaret Odası’nın bizdeki 9. Meslek Komitesi ile eşleşen motorlu taşıtlar ve otomotiv yedek parça sektöründeki meslek komitesi Odamızı ziyaret ettiler ve görüş alışverişinde bulundular.
Emniyet Müdürümüz Sayın Celal Taşçı Yönetim Kurulumuza iade-i ziyarette bulundu.
Otoparkımızda Trugo Şarj istasyonumuz 21 Haziran’da faaliyete geçti, hizmet vermeye başladı. Biz bir yatırım yapmadık sadece trafodan oraya ana akım kablosu sağladık.
Yapılandırma başvuruları 03 Temmuz itibariyle sona erdi ve 1090 üyemiz bu kapsamda başvuru yaptı. Çok iyi bir fırsattı.
Sorumlu Emlak Danışmanları sınavlarımızın bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdik. Bu sınavları bu kadar çok gerçekleştiren nadir Odalardan biriyiz. Birçok Odaya zor geliyor ama bize talep çok oluyor bu sebeple de mutlulukla gerçekleştiriyoruz.
TSE Kalite Revizyon Denetimi ve Güvenli Hizmet Belgesi gözetim denetimimiz başarı ile tamamlandı. Huzurlarınızda Sema Hanım başta olmak üzere sekretaryaya çok teşekkür ediyorum.
Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’na hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Geçmişte de tanıdığımız genç bir arkadaşımız kendisi. Çok güzel, çok ortak düşüncelerimiz var. İnşallah bu şevkle, başarılı bir görev süresi diliyorum Sayın Rektörümüze.
Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyeleri Gelibolu’daki kadın girişimcileri ve Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odamızı ziyaret ettiler. Oradaki lavanta bahçesindeki yatırımcıyla da buluşturlar.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısını Odamız ev sahipliğinde Sayın Valimizin Başkanlığında gerçekleştirdik. Odamızı temsilen Ersin Bey ve Sema Hanım katıldılar. Burada ufak bir parantez açmak istiyorum. “İşsizlik yok”   “iş beğenmemezlik”  var dediğimde bazen eleştiriliyorum. İŞKUR’un resmi verileri de bunu gösteriyor ve “gönüllü işsizlik” gibi bir kavram çıktı artık. İşsiz görünüyor, İŞKUR’da kaydı var ama bir yıl içinde firmalardan iş görüşmesine çağırılmış ama birine bile gitmemiş. İşsiz ama iş bulmaya da niyeti yok.
Yönetim Kurulu Üyemiz Şakir Kutluay, doğduğu memleketi Ağrı’ya gitti. Gitmişken Ağrı ve Erzurum Bölgesinde Odamız adına ziyaretlerde bulundu.
Tabi burada yazmadığımız çok şey var. Bugün Yönetim Kurulumuza GMKA Genel Sekreteri Abdullah Bey’i davet ettik. Kendilerinden İlimize daha fazla nasıl fayda sağlarız diye sorduk. Yaklaşık bir buçuk saat karşılıklı görüş alış verişi yaptık. Eylül ayı için tekrar davet ettik kendisini. Çanakkale’de hangi sektörlere ne yatırımlar yapılabilir konularında bilgiler verecek.
Yarın da Allah kısmet ederse Yönetim Kurulumuz, Meclis Başkanlık Divanımız ve Kadın Girişimciler Başkanımız ile birlikte hep beraber Ankara’da Çanakkale Milletvekillerimizi ziyaret edeceğiz.
Son Meclis toplantımızdan bu yana 35 üyemiz aramıza katılırken 16 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 9176 üyeli büyük bir aileyiz.
15 Temmuz hain darbe girişimin yıldönümü vesilesiyle bu Vatan için can vermiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Allah tekrarını yaşatmasın.
Tüm üyelerimize hayırlı işler, kolaylıklar dilerken Ülke olarak da dışa bağımlılığımızın azaldığı, refah ve birlik beraberlik içinde hedeflerimize ulaştığımız bir gelecek temenni ediyorum” dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Yasin Başaran tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Haziran ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan. azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Meclis, söz alan Meclis ve Komite Üyelerinin gündeme getirdiği konularla devam etti.
Meclis ve 6 No’lu Komite Üyesi Selçuk Arslan Çanakkale’deki enerji sorunları ve bu sorunların küçük ve orta ölçekli yatırımcılara olumsuz etkisini dile getirerek uygunluk alınabilmesi için Bakanlık ile iletişime geçilebileceğinden bahsetti. Selçuk Semizoğlu, konuyu TOBB’a yazacaklarını iletti.
Meclis Üyesi Kaya Üzen Bozcaada’daki gıda dağıtım firmalarının lojistiği ile ilgili Üyelerden gelen sıkıntıları, daha önce yapılan toplantıların akabinde tam çözüme kavuşmayan detaylarla ilgili atılan yeni adımlarla saat ve gün düzenlemeleri yapılarak sorunun çözülmesi kararı alındığını aktardı.
Gündeme gelen konuların akabinde ÇTSO’nun yeni Yönetim Kurulu ve Meclisi tarafından 2022 Ekim - 2023 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetleri anlatan tanıtım filmi izletildi.
Toplantı; Temmuz Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin okunmasının ardından, ÇTSO’dan emekli olan personeller Bilge Özkaya, Evren Şahin ve Ramazan Sarıbıyık’a plaket takdim edilmesi, pasta kesimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum