Reklam

ÇTSO KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YÜZ YÜZE YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan Meclis toplantısı, geçtiğimiz gün ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Toplantı salonunda, Meclis Başkanı Osman Okyay başkanlığında yüz yüze yapıldı. Toplantıda Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu önemli açıklamalarda bulundular.

ÇTSO KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YÜZ YÜZE YAPILDI
15 Kasım 2021 - 11:01
ÇTSO Meclis toplantısı, uzun bir aranın ardından yüz yüze yapıldı. Pandemi tedbirleri kapsamında, online olarak gerçekleşen toplantıların Kasım ayı meclisi ise yüz yüze, Osman Okyay başkanlığında hayat buldu.
“ENFLASYONDAKİ YUKARI YÖNLÜ EĞİLİM DENGELENECEKTİR”
Meclis toplantısında önemli değerlendirmelerde bulunan Meclis Başkanı Osman Okyay, “Değerli arkadaşlarım, Ülke olarak zorluklarla dolu bir dönemden geçiyoruz. Enflasyondaki artış, özellikle ücretli çalışan kesimde büyük bir memnuniyetsizliğe neden oluyor. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde doğru ekonomi politikası kararları ve aksiyonlar ile üretici fiyatları da normal seyrine dönecek ve enflasyondaki yukarı yönlü eğilim dengelenecektir.
“ŞİRKETLERİMİZİ DAHA DA ZORLAYACAĞINI SÖYLEMEK GEREKİYOR”
Hali hazırda ülke olarak mevcut enflasyon oranlarıyla mücadele etmekte güçlük çekilirken, kamu tarafından gelecek bu tür artışların, şirketlerimizi daha da zorlayacağını söylemek gerekiyor.
“KAMU HARCAMALARINDA TASARRUFA DEVAM ETMEMİZ…”
Kıymetli üyeler, CMB’nin en son açıkladığı cari denge verilerinde Türkiye ekonomisinin Ağustos ayında 528 milyon dolar cari fazla verdiği görülüyor. Bu oranın Ekim 2020’den bu yana gerçekleşen ilk cari fazla olduğu da verilere yansıyor. Bu güzel haberin devamlılığı için, cari açığı daha da düşürmemiz, dolayısı ile kamu harcamalarında tasarrufa devam etmemiz ve yatırım dengesini adil bir şekilde gözetmemiz gerekiyor.
“İHRACATIMIZDAKİ ARTIŞIN OLUMLU OLDUĞUNU BİR KERE DAHA SİZLERİN HUZURUNDA VURGULAMAK İSTİYORUM”
İhracatımızdaki artışın olumlu olduğunu bir kere daha sizlerin huzurunda vurgulamak istiyorum. Ancak, kur, enflasyon, faiz sarmalından çıkılmasının, ekonomide ve finansal piyasalarda güven ortamının tahsis edilmesi noktasında önemli olduğu kanaatini taşıyorum.
“BÜYÜYEN BİR ENERJİ KRİZİ YAŞIYORUZ”
Kovid-19 salgınında meydana gelen kapanmaların ardından, aşılamayla birlikte normalleşme adımlarının talebi artırdığı, piyasadaki diğer etmenlerin de eklenmesiyle büyüyen bir enerji krizi yaşıyoruz.
“BU KRİZDEN ÇIKACAĞIMIZI UMUYORUM”
İlave gaz anlaşması haberleri ve arz-talep dengesinin düzelmesiyle de bu krizden çıkacağımızı umuyorum. Devletimiz tarafından, enerji sektöründeki bu dünya krizi aşılana kadar, maliyetlerin bir kısmının sübvanse edilmesinin çok kıymetli olduğunu siz değerli üyelerimizin huzurunda vurgulamak istiyorum” dedi.
“BİZLER ÜRETECEĞİZ”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise yapmış olduğu konuşmada, “Bizler üreteceğiz ancak aynı zamanda her birimiz birer tüketici olduğumuzdan tüketim tercihlerimizde de bu yaklaşım ile hareket edeceğiz. Savunma sanayiimizde yüksek teknoloji üretimi ile tüm dünyada söz sahibi olmamızda büyük emeği geçen Osman Başkanımıza ve ekibine bu vesile ile huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
“YAKLAŞIK YÜZDE 35 CİVARINDA BİR ARTIŞ BEKLENİYOR”
2019 yılında 50 olan ihracatçı sayımız 2020’de 74, 2021’de ise 105 oldu. İşte bunu anlatmaya çalışıyorum. Bunlar çok büyük ihracatçılar değil. Yani kostüm ihracat eden arkadaşımız bile var. E-ticaretle noel baba kostümü ihracat ediyor. Ama ihracatı başarıyor. Küçük olmadan büyük olmaz. Emeklemeden yürünmez. Kurduğumuz Dış Ticaret Destek Merkezi ile ihracatçı üyelerimize, potansiyel ihracatçılarımıza birebir destek veriyoruz. 2020 yılı ihracatımız 1,07 milyar dolar iken 2021 ilk altı ayda 727,2 milyon dolar. Yani yaklaşık %35 civarında bir artış bekleniyor.
“ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜN AZALTILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”
2.825,00 TL asgari ücret 4.104,00 TL işverenin cebinden çıkıyormuş gibi gözüküyor. Ancak senede 1 aya karşılık gelen kıdem tazminatı ve 1 aya karşılık gelen izni de koyduğunuz zaman 5.000,00 TL’ye yaklaşıyor. Biz asgari ücretin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Küresel Ücret Raporu’ndaki 42 ülkenin kıyaslamasında Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5’te yer alıyor. Biz de istiyoruz çalışanımız mutlu olsun. Çalışanımızın çocuğuna alacak çanta, tencerede pişirecek yemeğini düşünmemesini istiyoruz. Ama şuanda asgari ücretin üzerindeki yük her şeyin üzerinde. Bunun azaltılması daha faydalı olur diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum