Reklam

ÇOMÜ PALEOSİSMOLOJİK ARAŞTIRMA PLATFORMUNDA

Milli Teknoloji hamlesi odağında, Tam Bağımsız Türkiye yolunda, Türkiye’nin bilim ve teknolojide öncü kurumu TÜBİTAK, deprem konusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin de arasında olduğu tüm paydaşları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen program ile bir araya getirdi.

ÇOMÜ PALEOSİSMOLOJİK ARAŞTIRMA PLATFORMUNDA
03 Kasım 2023 - 11:39
TÜBİTAK’ın paydaş kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğü deprem araştırmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törenle kamuoyuna açıklandı. "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" tanıtımı ve imza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, MTA Genel Müdürü Vedat Yanık, TBB Başkanı Yücel Yılmaz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile platforma dahil olan diğer 13 üniversite rektörleri ile araştırmacılar yer aldı.

Türkiye diri faylarının paleosismolojik özelliklerini inceleyerek, bulundukları bölgeler için, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koymak amacıyla oluşturulan proje ile ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü müşteri kurumlar olarak üniversitelerden konu uzmanı araştırmacılar TÜBİTAK ile güç birliği yaptı. Üniversitemizden de, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden konu uzmanı olarak araştırma ekibinde yer almaktadır. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) de kolaylaştırıcı kurum olarak projede yer aldı. 
"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" protokolünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına imzalayan Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu imza töreninin ardından yaptığı açıklamada; "İmzalanan protokol ülkemizin deprem riskini azaltmak için önemli bir adımdır. Bu proje kapsamında, ülkemizin önemli fay hatlarının deprem geçmişi araştırılarak, olası büyük depremler için tahminler yapılacaktır. Bu bilgiler, afet risk azaltma ve hazırlık çalışmalarının daha etkin yürütülmesine katkı sağlayacaktır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, bu projeye önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz. Üniversitemiz bünyesindeki Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Marmara Bölgesi'ndeki Edincik, Bandırma, Zeytinbağ, Yalova, Orhangazi, Altınova ve Yalakdere Faylarının deprem geçmişlerini ortaya çıkaracak çalışmalar yürütecektir. Bu çalışmalar, ülkemizin deprem riskini daha iyi anlamamıza ve daha etkin afet yönetimi stratejileri geliştirmemize yardımcı olacaktır. Bu projenin, ülkemizin deprem riskini azaltmak için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" başlıklı ve iki yıl süreli proje kapsamında; toplam 3432 km uzunluğunda olan 113 fay segmenti çalışılacak olup, Üniversitemiz Marmara Bölgesindeki Edincik, Bandırma, Zeytinyağı, Yalova, Orhangazi, Altınova ve Yalakdere Faylarının deprem geçmişlerinin ortaya çıkarılması için kazılar yaparak eski depremleri C14 ve OSL yöntemleriyle tarihlendireceklerdir. Ayrıca Proje kapsamında yüksek çözünürlüklü İHA seti ile (GNSS-CORS sistemi) bu fayların detaylı haritalanması yapılarak Türkiye Diri Fay Haritasının (MTA, 2013) yenilenmesine doğrudan katkı sağlanacaktır. Aynı zamanda fay segmentleri üzerinde olası büyük depremler için tekrarlanma aralığı, son büyük depremin tarihi, fay kayma hızı ve tahmini oluşabilecek en büyük depremin büyüklüğü ortaya çıkarılacaktır. Üniversitemiz adına yürütücülüğü Prof. Dr. Süha Özden’in yaptığı proje ekibinde; Doç. Dr. Savaş Topal, Dr. Öğretim Üyesi Özkan Ateş, Dr. Öğretim Üyesi Erdem Gündoğdu, Doktora Öğrencisi Seray Çınar Yıldız ve yüksek lisans öğrencileri görev almaktadır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum