Reklam

ÇOMÜ GSF'DE BİR İLK

Çanakkale’de ipek böceği yetiştiriciliği ve dokumacılığının yaygınlaştırılması ve kırsalda istihdam yaratılması amacıyla yapılacak olan “Sürdürülebilir İpek Köyleri Projesi ve Peyzaj Uygulaması” proje sunumu Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

ÇOMÜ GSF'DE BİR İLK
26 Kasım 2020 - 10:42
Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin birlikte gerçekleştirdiği projenin sunumunda, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Ali Can Metin, Dr. Öğretim Üyesi Berna İleri; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tülay Cengiz Taşlı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Okan Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Aylin Çelik Turan ve İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof Dr. Metin Kasım yer aldı.
Sunum öncesinde Türkiye’de üniversite bünyesinde ilk ve tek olarak ÇOMÜ GSF’de kurulan İpek Atölyesi’ni gezen Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ve beraberindeki heyet Dr.Öğretim Üyesi Berna İleri’den atölye ve ipekçilik ile ilgili bilgiler aldı. Sürdürülebilir ipek konusunda çalışan ve pek çok proje çalışmaları bulunan Dr. Berna İleri, Dünyada ve Türkiye’de ipeğin durumu, ipek böceği yetiştiriciliği ve kırsal istihdamdaki yeri ile ipek dokumacılığının önemini anlattığı sunumda şunları söyledi:
"SÜRDÜRÜLEBİLİR İPEK VE TEKSTİL KÖYLERİNİ ÇANAKKALE’DE BAŞLATACAĞIZ"
“Ülkemiz kırsal ekonomisi için ipek böceği yetiştiriciliği ve ipekli dokumalar oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Tarihsel veriler ve sözlü kaynaklar Çanakkale’nin geçmişte ipek böceği yetiştiriciliği yaptığını ve el dokumacılığının da köylerde mevcut olduğu yönündedir. Çanakkale ili ekolojik yapısı, çevresel özellikleri, verimli tarım alanları ve özellikle köylerde halen devam eden koyun, kuzu ve keçi gibi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile sürdürülebilir tekstil adına yün iplik hammadde temini için oldukça uygun bir şehirdir. Köylerde ipek kozasından iplik ve yün iplik eldesi ile yapılacak kumaş üretimleri sürdürülebilir tekstil için Çanakkale adına büyük fark yaratacaktır. Köylerimizde geleneksel yöntemlerle elde edeceğimiz ve tasarım ile buluşturacağımız ipek ve ipek/yün karışımı tekstiller ile Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir İpek ve Tekstil Köylerini Çanakkale’de başlatmış olacağız.”
Proje kapsamında Gelibolu’da 4 köy pilot çalışma için belirlendiğini dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Berna İleri, köylerde bu ilkbahar yapılacak ipek böceği üretimi için çalışmalara başlandığını belirtti. Köylerde ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı yapılacağını, ayrıca yün ipliklerin de sürdürülebilir tekstil tasarıma dahil edileceğini, yerel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Proje tanıtımında “ipek kozacılığı ve ekolojik köy” peyzaj tasarım ve planlaması konusunda sunum yapan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tülay Cengiz Taşlı ise şunları dile getirdi:
“Peyzaj kapsamında ipek kozacılığı ekolojik köy peyzaj tasarımını yapmayı planlıyoruz. Örnek köy olarak seçilen Adatepe, Koruköy, Kavak ve Bolayır köylerinden pilot köy olarak koza ipekçiliğine başlanacak olan Adatepe köyünde mevcut durum analizleri yapılarak doğal ve kültürel özellikler tasarıma yön verecektir. Koza ve geleneksel dokumacılığa etki eden unsurlar incelenerek köy tasarımına yansıtılacak, geleneksel koza sokak tasarım kimliği, sergileme alanları vb. kesitleri içeren peyzaj tasarımı gerçekleştirilecek. Tasarım ve projelendirme aşamasında: Leke Plan, Concept Tasarım Projesi, Yapısal Tasarım Projesi, Bitkisel Tasarım Projesi, 3 Boyutlu Görsel Proje, Uygulama-Ölçüt Projesi, Keşif-Metraj ve Detay Projesi yapılarak, projenin köye aplikasyonu (uygulaması) gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Sürdürülebilir İpek Köyleri Projesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Berna İleri ve Araştırma Görevlisi Şule Öztürk tarafından; ekolojik köy peyzaj tasarım ve planlaması projesi ise Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tülay Cengiz Taşlı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Okan Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Aylin Çelik Turan tarafından yürütülecek.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum