Reklam

ÇOCUK HAKLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi İskele Meydanı’nda etkinlik düzenledi. Yapılan basın açıklamasında ise çocuğun her zaman gündem olması gerektiği vurgulandı.

22 Kasım 2021 - 11:48
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, İskele Meydanı’na kurduğu stant ile çocuk haklarına dikkat çekti. Kuralan stantta çocuklarla birlikte resim yapma etkinliği gerçekleştirildi.
Günün önemine ilişkin basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonu Şube Başkanı İnci İncesağır, “20 Kasım, çocuğun insan haklarına saygı gösterilmesi, korunması ve geliştirilmesi konusunda miheng taşlardan biri olan Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 32. yıldönümü. Dolayısıyla çocukların hak sahibi ve eşit yurttaşlar olduğunu; yetişkinlerin sorumlulukları ve devletin yükümlülükleri olduğunu hatırlamak, hatırlatmak için önemli! Bunun yanı sıra ısrarla ve inatla, çocuğun insan haklarının bir güne sıkıştırılacak kelimeler değil, her zaman öncelik ve gündem olması gereken bir düşünce, yaklaşım ve hareket zemini olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi.

“ÇOCUĞUN YÜKSEK YARARINI GÖZETMEYEN EĞİLİMİ ORTAYA KOYUYOR”
“Bu yıl sadece şiddete maruz bırakılan kadınlar için değil çocuk ve gençler için de önemli olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı verilmiş olması çocuğun yüksek yararını gözetmeyen eğilimi açıkça ortaya koyuyor” diyen İncesağır, “Hatırlatmak isteriz ki İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek cinsiyetler arası eşitsizliği gidermek için adım atılmamasına, önleyici programların geliştirilmesinin önünün tıkanmasına, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarın cezasız kalmasına yol açılmıştır. Çocukların evlilik yoluyla istismarının kabul edilmesi, istismar ve şiddet sonrası destek sistemlerinin sunulmaması, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ve suçların teşvik edilmesi gibi kabul edilemez ihlallere zemin hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.
İncesağır, açıklamasının devamında talepleri sıralayarak, “Türkiye’nin de imzacı olduğu, onayladığı, yürürlüğe koyduğu ama yükümlülüklerini yerine getirmediği Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin gerekliliklerini ısrarla ve inatla hatırlatmaya, talep etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum