Reklam

ÇANAKKALE'DE BİR İLK

MÜSİAD tarafından, geçtiğimiz yıl, Yenice Reşadiye Köyü’nde, üreticilere aronya fideleri dağıtılmıştı. O fideler toprakla buluştu ve mucize aronya meyvesi ilk ürünlerini verdi. MÜSİAD Kadın Çanakkale ve MÜSİAD Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu ev sahipliğinde, Yenice Reşadiye Köyü’nde Çanakkale’de ilk defa Aronya Meyvesi ilk hasat şenliği gerçekleştirildi. Çanakkale bir ilki daha yaşarken, tarımsal anlamda da şehir elini güçlendirdi.

ÇANAKKALE'DE BİR İLK
14 Eylül 2023 - 11:00
MÜSİAD tarafından geçtiğimiz yıllarda Yenice Reşadiye Köyü’nde gerçekleşen bir etkinlikte, üreticilere aronya fideleri verilmişti. Değerli bir meyve olan aronya, Yeniceli üreticiler tarafından bölgede özenle yetiştirildi ve ilk ürünler elde edildi. Çanakkale’de önümüzdeki süreçte aronya meyvesinin adından daha sık söz edilmesi beklenirken, Çanakkale’de ilk defa Aronya Meyvesi Hasat Şenliği gerçekleşti.

Reşadiye Köyü Aronya Bahçesi’nde, saat 17.00’de gerçekleşen şenliğe AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Yenice Kaymakamı Musa Göktaş, Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Eyüp Tan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Çanakkale’nin tarımsal anlamda ürettiği ürünler bakımından eli daha da güçlenirken, Yenice’de bir başarı hikayesinin de altına imza atılmış oldu.
Geçen yıl Nisan ayında aronya Yenice’de toprakla buluşurken, 1 yılda ürün alındı. Normal üretim süresinin 3 yıl olduğu belirtilirken, Yenice meyve üretiminde gücünü ve bölgesinin potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.

Reşadiye Köyü Muhtarı Nuran Şen, Yenice’de kapya biber ve çilek dışında ne üretebiliriz diye düşündük. Üzerine düşünüp aronya meyvesini bulduk ve MÜSİAD tarafında da proje geliştirilip, sonucunda meyvemizi hasat ettik dedi.
“ARONYA BİTKİSİ CİDDİ BİR GELİR KAYNAĞI OLACAK”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise hasat şenliğinde yapmış olduğu konuşmasında, “Bu mikro projelerden olay öyle bir yere gelir ki, başlayan bile bunu hayal edemez. Bunun için gerekli olan bazı şeyler var. 1. Bu proje için niyetli bir kitle lazım. Bu olmazsa bin tane patlamış iş var. Ciddi paralar harcanarak patlamış işler var. Çünkü doğru insanlarla, doğru zamanda doğru yerde yapılmıyor. Yenice bu konuda şanslı bir ilçe. Tütünden, bibere, biberden çileğe dönüldü. Çilek projesi de bundan daha büyük bir proje değildir. Ama şu anda bölgede söz sahibi değişti. Bugün gururla görüyorum ki bu işte gerek destekleyenler, gerek planlayanlar, gerek de uygulayanlar olarak doğru bir proje. Aronya bitkisi ciddi bir gelir kaynağı olacak.

“CİDDİ BİR ÜRETİM KAPASİTESİ OLUŞACAK”
Seçilen yer, uygulayacak kişi çok önemli. Bizim erkekler, planlamayı çok iyi bilir ama çalışma kısmını çok sevmezler. İnanıyorum ki çok kısa bir sürede burada başlayan proje Yenice’yi kapsayacak. Çanakkale’mizin diğer bölgelerinde de ciddi bir üretim kapasitesi oluşacak” dedi.
ARONYA’NIN FAYDALARI
Kansere karşı etkileri ile tanınan aronya meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. En yüksek C vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronya meyvesinin ana vatanı Kuzey Amerika olurken, aronya damar, kalp sağlığı için birebir bir meyve olarak önemini koruyor.

Süper meyve olarak da adlandırılan aronya meyvesinin aynı zamanda saman nezlesi, sinüzit, astım semptomlarını da hafiflettiği biliniyor.
Meyve taze bir şekilde tüketilirken, aynı zamanda meyve suyu, reçel olarak da kullanılıyor.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum