Reklam

BİGA TSO'DAN DEPREM PANELİ: "DEPREME HAZIR OLABİLİRİZ"

Biga Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde Biga’da deprem riski ve farkındalık temalı panel gerçekleştirilecek.

BİGA TSO'DAN DEPREM PANELİ: "DEPREME HAZIR OLABİLİRİZ"
18 Aralık 2023 - 12:14
 Paneli çok önemsediklerini dile getiren Biga TSO 3 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Levent Şahin; "Depreme hazır olabiliriz. Bunun için hem önlem almalı, hem de farkındalık düzeyimizi arttırmalıyız. Ben 22 Aralık Cuma günü gerçekleştireceğimiz panelimize tüm halkımızı davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Deprem Riski ve Farkındalık Paneli, 22 Aralık Cuma günü Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 18:00'de başlayacak.
“BİR ADIM ATIYORUZ”
Deprem konusunda hazırlıklı olmanın önemli olduğunu ve düzenleyecekleri panelin de bunun bir adımı olduğunu dile getiren Şahin; “Depreme hazır olmak için, gerçekçi çözümler üretmeliyiz. Afet gerçekleşmeden önce riskleri belirlemeli, sonrasında afet riski en yüksek, en tehlikeli yapı ve alanlardan başlayarak, deprem riskini yönetilebilir bir hale getirmeliyiz. 3’üncü Meslek Komitesi olarak bu konuyu ele alıyoruz. ve bu konuda kapsamlı bir çalışmaya başlayacağız. Bizler en büyük oda ve ilgili meslek gruplarını içimizde barındırdığımız için ve konunun önemli olduğunu da dikkate alırsak bir panel planladık. Zaten 6 Şubat'ta gerçekleşen depremden önce bir basın kuruluşumuza verdiğim röportajda deprem konusuna dikkat çekmiştim. Maalesef bu deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldık. Bizim de burada bu konuyla yüzleşmeden önce harekete geçmemiz gerekiyordu. Kaymakamlığımız, belediyemiz ve üniversitemizin destekleriyle bir adım atacağız” ifadelerini kullandı.
“DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”
Depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını ve tek bir bina bile yıkılsa insan hayatının önemli olduğunu söyleyen Şahin; “Deprem gerçeğine karşı kalıcı bir çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken bu sorunla yüzleşmek ve yeni imara açılacak konutların yanı sıra kamu kaynaklarının mevcut konut stoklarının yenilenmesine ve güçlendirilmesine harcanması gerekmektedir. Deprem riski kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle yüzleşmedikçe ve onu ciddiyetle ele almadıkça depreme hazır olmamız, dayanıklı, sağlıklı kentler inşa etmemiz mümkün değil. Depremle mücadele etmek, depreme hazır olmak zorundayız. Depremin garantisi yok ama olduğunda ne yapabileceğimizi bilmemiz önemli. Aileleri, haneleri deprem anında nasıl bir süreç izlemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirmeliyiz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Mülki amirlerin biraz daha ilgi göstermelerini sağlayacağız. Evet binalarımız daha sağlam ama bir bina bile yıkılsa bizim için insan yaşamı çok değerli. Her duruma hazır olmalıyız. Depremden sonra acil durum anları eğitimleri verilebilir. Bu insanların deprem anında kendilerini nasıl korumalı onları göstermeliyiz. Toplanma alanlarıyla ilgili sorunumuz yok ama vatandaşlarımız bunları biliyor mu, bilmiyoruz. Bir kamuoyu ve deprem bilinci oluşturmak en önemli görevlerimizden biri diye düşünüyorum. Topluma bilgi verici anlamında da bir şeyler söylenebilir” ifadelerini kullandı.
PANELDE ÖNEMLİ KONUKLAR VE KONULAR GÜNDEME GELECEK
Panelin konuşmacıları ise şu şekilde:
- Prof. Dr. Tolga Bekler (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü)
“Dünden Bugüne Biga Depremleri ve Deprem Potansiyeli”
- Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
“Afet Risklerini Azaltmada Şehir Planlamanın Rolü”
- Doç. Dr. Ali Tolga Özden (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü)
“Sağlam Yapı - Dirençli Kent Oluşturabilmek İçin Geçmiş Depremlerden Alınan Derslerin Değerlendirilmesi”
- Dr. Öğretim Üyesi Feyza Nur Bekler (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sağlık bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü)
“Afet Farkındalığı ve Gönüllülük Çalışmaları”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum