Reklam

BELEDİYE MECLİSİ'NDE DE KONU EKONOMİ

Çanakkale Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

BELEDİYE MECLİSİ'NDE DE KONU EKONOMİ
03 Aralık 2021 - 11:31
Çanakkale Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın meclisi değerlendirmesiyle başladı. Ülgür Gökhan ÇATOD’un yeni başkanı olan ve Belediye Meclis üyesi Nilgün Göksel’i tebrik ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Belediye Meclis üyelerinden Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Günay Gürey Sarıkaya ve Ahmet Uslu, B40 Balkan Şehirleri Zirvesine katıldılar. Orada 11 Balkan ülkesinden 24 belediye başkanı, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun davetiyle İstanbul’da bir araya geldiler. Amaç, yeni bir işbirliği zemini oluşturmak, kentlerimiz ve bölgemizin geleceğine yönelik bir vizyon geliştirmek, oradaki Türklerle irtibat halinde olmaktı. İklim eylemi alanında özellikle işbirliği yapmak gerçekten çok önemli. Akıllı şehirler ve dijital dönüşüm ile kentsel demokrasi ve göçte bizim güncel konularımızdan. Balkan şehirleriyle ekonomik işbirliği de gündemimizde yer alıyor.”
“AŞI OLALIM VE OLMAYA TEŞVİK EDELİM”
Vatandaşları hastalığı hafif atlatmaları için aşı olmaya davet eden Gökhan, “Maalesef aşı konusunda çok hızlı hareket edemiyoruz. Gerçi dünya da pek fazla hızlı hareket edemiyor. Özellikle Çanakkale’deki hemşerilerimizden aşı konusuna önem vermelerini rica ediyorum. Çünkü aşı olunduğu zaman hastalık çok hafif geçiriliyor. Olunmadığı zaman maalesef ağır semptomlar ortaya çıkıyor. Aşımızı olalım ve olmaya teşvik edelim.” İfadelerini kullandı
SARIÇAY’LA İLGİLİ MÜJDEYİ VERDİ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ayrıca Sarıçay’la ilgili bir müjde verdi. Başkan Ülgür Gökhan, “Yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, onun da şimdiden kutlayalım ve engellilerimize güzel bir yaşam dileyelim. Yine 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü; kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındığı bir tarih olarak ifade edilir. Kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Gününü kutlayalım. Son olarak da bir bilgi sunayım: 1 Aralık itibariyle Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale İl Özel İdaresi arasında Saraycık, Kurşunlu ve Işıklar Köylerine evsel atık sularının bertaraf için belediyemiz ait atık su arıtma tesisine bağlanması konulu protokol imzalandı. En kısa zamanda Sarıçay’ı bu sıkıntıdan korumuş olacağız.” açıklamalarında bulundu.
ÇANAKKALE’NİN YARISI BORÇLU
Belediye Meclis Toplantısına söz alıp konuşma yapan CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen ise Türk Lirasının değeri ile ekonomiyi değerlendirerek; “Paramız bir Gana cedisinden daha değersiz hale geldi. Libya’ya askeri ve maddi yardımda bulunuyoruz fakat Libya dinarı 2.86 Türk Lirası. Onlar mı bize yardımcı olacak, biz mi onlara yardımcı olacağız, bu bir paradoks. Benzine gelen zamlara gelince, 2021 Ocak ayında benzin 6.90 TL iken, şimdi 9.82 TL oldu. Yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Tavuğa ve bildiğimiz tuza yüzde 50 zam gelmiş. Sokağa çıkıyor musunuz bilmiyorum. Daha dün Çanakkale Merkez’de küçük bir lokanta işletmesi aylardır para kazanamadan kapattıklarını, böyle devam ederse dükkanı kapatacaklarını söyledi. Çarşıda bir giyim firması mevcut rakamlara yetişemediğini, ayıp olmasa dolar bazında etiket koyacağını belirtti. Çanakkale’de tüketici kredileri 2021 Eylül itibariyle 6 milyon095 TL boyutunda. Yani esnafımız çaresizlik içinde yüksek faizli krediye yöneliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kredi Kayıt Bürosu Çanakkale’de 2021 yılında 317 bin 506 kişiye, 5 milyar 788 milyon 357 bin TL bireysel kredi verildiğini söylüyor. Çanakkale’nin nüfusunun 600 bin civarında olduğunda düşünürken, bu şehrin yarısı bireysel kredi kullanıyor, yani yarımız borçluyuz.” İfadelerini kullandı
HANİ FAİZLER DÜŞMÜŞTÜ?
Ekonomi tartışmaları üzerine Çanakkale Belediyesi’yle alakalı konuya bir katkıda bulunan Ülgür Gökhan; “Biliyorsunuz bir inşaatımız var. Geçen sene Aralık ayından itibaren bu yılın 31 Ekim tarihine kadar 6 tane hakkediş yapmışız. Toplam 17 milyon 847 bin liralık hakkediş yapmışız, ödemişiz. Buna 5 milyon 0,33 bin 529 lira fiyat farkı ödemişiz. Son ihaleden sonraki inşaat seviyemiz şu an yüzde 36, eğer bu fiyat farkı olmasaydı yüzde 46’ya gelecek idi. Ekimden sonraki bu çıldıran durumda ne olacak bilemiyorum. Biliyorsunuz, İller Bankasından teminat mektubu alıyoruz. Teminat mektubu karşılığı da bir bankayla kredi almak istiyoruz. İller Bankası zaten 15 milyon verdiği için, o veremiyor. Diğer 15 milyon için bankalarla pazarlık ettik ve sabah saatlerinde sözleşme imzaladık. Öğleden sonra Handan Hanım, sözleşmeyi iptal ettiğimizi söyledi. ‘Hayrola, ne oldu?’ dedim. 1.70’ten krediye almak için imza attığımız, fakat bankanın telefon ederek kredi faizinin 2’ye çıktığını söylediğini aktardı. İptal ettik. Faizler düşmüştü. Nereye düştü? Ben düştüğü arasam bulsam, kaldıracağım faizi de.” dedi.
“MARKETTEN 3 PAKETTEN FAZLA MAKARNA ALINAMIYOR”
Üreticinin başına gelenlerden de dem vuran Başkan Gökhan, “Bir de üreticinin başına gelenle ilgili bir bilgi vereyim. Harmanda buğday hasat edildi. Bu arada Tarım Kredi Kooperatifleri 2 bin 500 liradan fiyat ilan ettiler. Çiftçi de mutlu bir biçimde vermeye teşebbüs ederken, bir tehdit aldılar. ‘Yüksek fiyata alıyorsunuz’ dediler ve 2 bin liraya düşürdüler. Şu anda buğday fiyatı 5 bin lira. Çiftçinin eline hiçbir şey geçmiyor. Tam tersine o 500 liralık kar zaten gitti. Bir de üstüne bu noktada, 5 bin liraya çıkınca buğday çiftçi mağdur oldu. Bu arada tohumluk buğday 5 bin liradan satıldı. Gübre aldı, alamadı belli değil. Alamayanlar ekemedi. Mazot aldı başını gitti. Üretici açısından da durum çok zor. Zamanında kuyruktan şikayet ediyorlardı. Bugün marketten 3 paketten fazla makarna alınamıyor.” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum