Reklam

BAYRAMİÇ'TE KOMÜN ÜRETİM

Tohum Takas Şenliği’nde ürünlerini halkla buluşturan Bayramiç Değişim Kooperatifi üyelerinden Merve Uçgun, kooperatifin çalışmalarına ve misyonuna dair aktarım yaptı.

BAYRAMİÇ'TE KOMÜN ÜRETİM
01 Mayıs 2023 - 12:08
10-15 kişinin birlikte bir komün olarak yaşadığı tesiste üretim yapan ve üretimin iktisadi örgütlenmeden ibaret olmadığını göstermeyi amaçlayan kooperatifin üyesi Uçgun “Asıl meselemiz birlikte yaşamak ve bu ilişkiyi çoğaltmak. Bunun olabildiğini insanlara göstermek ve örnek oluşturmak” ifadelerini kullandı.
Tohum Takas Şenliği’nde yerini alan Bayramiç Değişim Kooperatifi, kooperatifin üretim sürecine ve misyonuna dair aktarım yaptı.
“10-15 KİŞİ BİRLİKTE TOPLULUK HALİNDE YAŞIYORUZ”
Bayramiç Değişim Kooperatifi’nden Merve Uçgun “10-15 kişi birlikte topluluk halinde yaşıyoruz. Bayramiç Değişim Kooperatifi’ni kurduk iki sene önce. Onun üzerinden tarımsal üretim yapıyoruz, taze ürün üretiyoruz ve bunları pazara gönderiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki tane pazarına çıkıyoruz. Yaklaşık 3-4 aydır da organik pazarda stant açmaya başladık. Bayramiç’teyiz. Ezine yolunda bir dükkanımız var. Orada da bütün ürünlerimiz bulunuyor. Bir tesisimiz var Güvemcik mevkisinde. Orada bu ürettiğimiz ürünleri, aynı zamanda insanlardan aldıklarımızı, tarımsal üretim hammaddesini işliyoruz. Bunlardan salça, sos, marmelat, sirke yapıyoruz.
“SADECE BİR AL SAT İLİŞKİSİ DEĞİL”
Bir kısmını kendimiz üretiyoruz ama dışarıdan aldığımız ürünler de var. Nasıl ürettiğini bildiğimiz ve bir ilişki yürütebildiğimiz düzeyde, bir anlamda iktisat yürütüyoruz aslında. Sadece bir al sat ilişkisi değil, hem kooperatifin de adının geldiği yerden, hem de kendi yaşama biçimimizden kaynaklı. Biz birlikte yaşıyoruz çünkü. Buradan bir ilişki kurmaya çalışıyoruz insanlarla yani. Tıbbi bitki alanında bir üretimimiz var aynı zamanda. Bir taraftan Ber Sol’le, yani solucan gübresi üretim tesisimizle beraber bahçeler kurmaya başladık. Bu sadece meyve bahçeleriyle başladı ilk başta. Sonra üzüm bağları kurduk, domates biber ekeceğiz insanlarla beraber. Bu şekilde bir seyri örgütlemeye çalışıyoruz aslında Bayramiç’te.
“ASIL MESELEMİZ BİRLİKTE YAŞAMAK VE BU İLİŞKİYİ ÇOĞALTMAK”
Hem yerelde hem şehir dışında, Eskişehir’de, Ankara’da… Hem ürün gönderdiğimiz yerler hem bahçesini birlikte kurguladığımız insanlar var. Bu şekilde bir temelde ilerliyoruz yani. Temel meselemiz bu aslında. Tarımsal üretim işin bir kısmı. İktisadı örgütlediğimiz bir yer, aynı zamanda sözümüzü de örgütlediğimiz bir yer. Asıl meselemiz birlikte yaşamak ve bu ilişkiyi çoğaltmak. Bunun olabildiğini insanlara göstermek ve örnek olmak aslında. Kalıcı bir örnek oluşturabilmek” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum