Reklam

BAŞKAN BAŞ İLE GÜNDEM BİGA TİCARET BORSASI

09 Haziran 2023 - 13:23
Merhaba sevgili izleyiciler, değerli takipçilerimiz…
Biga Çarşamba Postası Gazetesi ve Çanakkale Medya Grup olarak ortak yaptığımız röportajlarımızın bu haftaki konuğu Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş.
Biga Ticaret Borsası’nın işleyişi nasıldır, hizmetleri nelerdir ve yönetimin başında bulunan Bülent Baş kimdir? Bütün merak edilen sorularımızı sorduk ve Başkan Bülent Baş’ta cevapladı.
Öncelikle röportajımıza hoşgeldiniz. İlk olarak kendinizi tanıtır mısınız?
Sizlerde hoş geldiniz. Başta Kadir Atay abim olmak üzere Bahar Hanım size ve ekibinize böyle bir fırsatı bize sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben Bülent Baş, 17.07.1976 Biga doğumluyum. Evliyim bir çocuk babasıyım. İnşaat Mühendisiyim. 21 yıldır yem üretim işiyle uğraşıyorum. 2009 yılından beri de borsa yönetiminde aktif olarak görev almaktayım. Öncesinde de BİSİAD’da yönetimde ve başkan yardımcılığı görevinde bulundum.

Biga Ticaret Borsası kaç yılında kuruldu ve kuruluş amacı nedir?
Biga Ticaret Borsası, 6 Haziran 1986 yılında kuruldu. TOBB’a bağlı bir kurumdur. Türkiye’de 113 borsa vardır. Çanakkale’de il merkezinde ve Biga’da olmak üzere 2 borsa mevcuttur.
Borsamız; 5174 sayılı TOBB kanunundaki yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dâhil maddelerin (zirai ve hayvansal ürünlerin, bunlara işlenmiş olanlarda dahil) alım satımı ve borsada oluşan fiyatlarının tespit, tescil ve ilânı işleriyle meşgul olmak üzere kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak görev yapmaktadır.
Bülent Bey, siz kaç yıldır başkanlık yapıyorsunuz?
Ben 2009 yılından son 2022 seçimine kadar daha önceki yönetimde “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olarak borsada görev yaptım. Daha sonra 2022 yılında yapılan borsa seçimlerinde ben ve ekibim, üyelerimizin takdiri ile borsamız organ seçimlerini kazanarak “Yönetim Kurulu Başkanı” olarak göreve başladım. Bu arada kuruluşundan günümüze borsamıza hizmette bulunan tüm üyelerimize sizlerin vasıtası ile teşekkürlerimi bildirmek isterim.
Ticaret Borsası’nın kaç üyesi ve kaç çalışanı var?
Borsamızın kuruluştan bu güne 910’a yakın üyesi olmuş olup günümüzde aktif olarak 290 üyeye sahiptir. 11 tane çalışanımız vardır.
Borsa’nın işleyişi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Borsamız; etkin işleyen piyasa mekanizmasının oluşmasında, ürünlerin gerçek değerinin belirlenmesi fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanması, alım satımın güvenilir fiyatlar üzerinden yapılması ulusal ve uluslararası piyasalar arasında dengenin kurulması fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Yine borsamız hukuki mevzuatla sınırları belirlenmiş mali ve idari özerkliğe sahip bir kurumdur. Bir başka değişle; devlete herhangi bir mali yük getirmeyen kendi kaynaklarını yaratan, kullanan, hatta elde ettiği gelirden kamu kuruluşlarına kaynak aktaran bir kuruluştur. Borsamız kendi üyeleri arasından seçimle gelmiş Meclis ve Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Bu yönü ile de işleyişimiz, demokratik bir yapıda sürdürülmektedir. Borsamız aynı zamanda ekonominin, belirleyici unsuru konumundadır. Çünkü Borsamızda, tarım ve hayvancılık ürünlerinin fiyatları, arz-talep koşullarına göre oluşmakta. Alıcı ile satıcıyı bir araya getirilerek fiyatların serbest rekabet ortamında oluşmasını sağlamaktadır.

Biga Ticaret Borsası’nın hizmet alanları nelerdir?
Bölgemizdeki; üretici, tüketici, tüccarlarımıza yüksek kalitede hizmet vermek amacıyla, Biga Hizmet alanında, 950 m² alan üzerine kurulu Biga Hizmet Binası, hububat analiz laboratuvarı, 1 adet ağır tonajlı kantarı, “Elektronik Salon Satış Salonu” mevcuttur.  Biga Karaçayır mevkiinde;  14000 m² alana kurulu bölgenin tek ruhsatlı canlı hayvan pazarı ve hizmet binaları, çay ocağı, mescit, tescil bürosu vb. mevcuttur. Göktepe Zahireciler Sitesinde; modern “Elektronik Salon Satış Salonu”, laboratuvarı ve “TOBB Arabuluculuk ve Uyum Merkezi”  ile Güney Marmara’nın yükselen değeri, “Et ve Süt’ün” diyarı Biga’da üye ve halkımıza hizmet vermektedir.
Borsa’nın hizmetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
2017 yılında Biga’mızın Ada Mahallesi diye anılan semtinde anaokulu ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucu Biga Belediyesi’nden yer talep edilmiş ve Keloğlan parkı tahsis edilerek 6 ay gibi kısa sürede 4 derslikli modern bir anaokulunu Biga’mıza ve ailelerimizin hizmetine sunmuştuk.
2016 yılından bugüne kadar sekiz kez olmak üzere “Nefes Kredisi” kapsamında üyelerimize 14 milyon TL tutarında finansman sağlanmış, ekonomimize ve üyelerimize nefes olunmuştur.
Biga’nın tanıtımına da katkılarımız sürekli devam ediyor. En son sizlerde haberini yapmıştınız Ramazan Bayramından önce, Göktepe Zahireciler Sitesinde önceki dönem T.C. Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişçi’yi, AK Parti önceki dönem Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan’ı, AK Parti önceki dönem Milletvekili Jülide İskenderoğlu’nu, İl Genel Meclis Başkanımız Nejat Önder’i ve beraberlerinde gelen kurum amir ve personelini ağırlayarak ihtiyacı olan üreticilerimize tohum dağıtımını gerçekleştirmiştik. Burada Sayın bakanımız ile birebir görüşme fırsatım oldu. O konuşmada borsamızın bir ilçe borsasına nazaran ne kadar etkin ve faal olduğunu dile getirdim. Bakanımız çalışmalarımız karşısında şaşkınlığını gizleyemedi ve bir ilçe borsasının bu kadar büyük ve çok işlevinin olmasının kendisini çok memnun ettiğini dile getirdi.
Burada ayrıca isimleri anılmışken, Güney Marmara Kalkınma Ajansına sunduğumuz projede bizlere desteklerini esirgemeyen; AK Parti önceki dönem Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan’a, AK Parti önceki dönem Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a, İl Genel Meclis Başkanımız Nejat Önder ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu’na teşekkürlerimi iletmek isterim. Ne zaman kendileri ile iletişime geçsek bizlere hep destek oldular.

Siz ve ekibiniz ne gibi projeler ile göreve geldiniz?
Bizler göreve gelirken seçim döneminde de önemle üstünde durduğumuz bir konu vardı. Borsanın tanınırlığını ve hizmetlerini daha ön planda tutmak! Göreve başladığımızdan bu güne öncelikle yerel basın ile ilişkilerimiz güçlendirme adına toplantılarımızı gerçekleştirdik. Sekretaryamıza borsa çalışmaları, haberleri, duyuruları hakkında basın ve sosyal medyada tüm üye ve halkımıza ulaşabilme adına çalışmalar yapması konusunda bilgilendirmede bulunduk. Sizlerin de içinde bulunduğu bir basın duyuru sistemi kurarak daha hızlı iletim kurmanın çabası içine girdik. Diğer bir seçim vaadimiz olan bölgemizin tek ruhsatlı hayvan pazarında bulunan küçükbaş padoklarımızın aralarında bir koruma, çatı sistemi yoktu. En çok şikayeti oradan alıyorduk ve geldiğimiz gibi bu padok aralarını kapatarak küçükbaş ticaret alanında daha ferah, hava muhalefetinden etkilenmeyen bir alan yarattık.  Yine hayvan pazarımızda temizlik için kullanılan yıkama sisteminin çok su kullanılarak temizlik yaptığı tespit ettik ve orada da depo ve az suyla çok daha fazla temizlik yapan daha temiz ve tasarruflu bir sistem kurduk. Göreve geldiğimizde fark ettik ki Güney Marmara Kalkınma Ajansı, borsaların da faydalanabileceği destek programına çıkmış. Bizlerde arkadaşlarımızla bu destekten nasıl faydalanabiliriz diye toplandık ve toplantı sonucu bölgede hiç bulunmayan ve mısır üreticisinin ürününe değer katacak “Biga Bölgesi Kırsal Kalkınmanın Arttırılmasına Yönelik Mısır Kurutma Tesisinin Kurulması” projesine çok kısa sürede hazırlanarak başvurduk. 2.696.300,00 TL tutarındaki projemiz kabul edildi ve geçen haftalarda da imzalarını attık. Proje ve çalışmalarımızın devamı gelecektir. Bizler üyelerimize daha kolay ulaşılabilir bir yönetim olacağız diye söz verdik.
Biga Ticaret Borsası’nın Biga, Çanakkale’ye üyeleri ve halkımıza katkıları nelerdir?
Biga Ticaret Borsası’nın Biga’mıza, Çanakkale’mize üyelerimize ve halkımıza katkıları az önce  saydığımız hizmetlerdir. Aslında oda ve borsalar üyelerine hizmet etmek için kurulmuş kuruluşlardır. Fakat bizler sadece üyelerimiz ile sınırlı kalmayarak tüm bölgeye ve halkımıza katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyor ve önümüzdeki çalışmaları da bu doğrultuda planlıyoruz.

Biga Ticaret Borsası’nın protokol üyeleri ve diğer odalar ile birlikteliği ve çalışmaları var mı?
Bizler, borsamız hizmet konusu ile iştigal eden tüm kurum ve kuruluşlar ile ilişkileri kuvvetli bir borsayız. İlimiz ve komşu illerde bulunan oda ve borsalar ile de iyi ilişkiler içerisindeyiz.  Birliktelik anlamında kardeş kuruluş olan, Biga Ticaret ve Sanayi Odamız ile zaten çoğu organizasyonda birlikte hareket ediyoruz. Her sene yapılan Biga Fuarı, yeni yapılan Ceviz ve Badem Festivali, Biga’mızın diğer kuruluşları ile birlikte organize ettiğimiz çalışmalardır. Diğer oda ve borsalar ile şuan birlikte yürüttüğümüz bir çalışma mevcut değildir.
Bizleri kabul ettiğiniz için tekrar teşekkür ederiz. Son olarak Biga Halkına ve üyelerinize söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında kurulan ve hizmetlerine devam eden Biga Ticaret Borsası gücü çerçevesinde; üyeler, üreticiler ve halkımız için hep daha iyi ve daha güzeli planlayarak bugünlere gelmiş ve bugünden sonrada aynı vizyon ve misyon çerçevesinde bayrağı daha ileriye taşımak için çalışmalarına devam edecektir. Bizler Biga’mız ve Ülkemiz için “Can” olmaya devem edeceğiz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum