Reklam

"AYRICALIKLAR DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ"

10 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen engelli dernekleri üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından engelli bireyler tarafından halk oyunu oynanan ortak basın açıklamasında “Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

"AYRICALIKLAR DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ"
12 Mayıs 2023 - 13:37
10 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Türkiye Sanatkarlar Derneği, Türkiye Altı Nokta Körler Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği ve Çanakkale Zihinsel Engelliler Derneği tarafından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.
“SGK TARAFINDAN VERİLEN DESTEKLER ARTIK HİÇBİR DEĞER İFADE ETMİYOR”
Özel Çocuklar Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Sedef Varış Kaytaz gerçekleştirilen basın açıklamasında “10 Mayıs Engelliler Haftası’na yeni sorunlarla, çözümsüzlüklerle başlıyoruz. Henüz etkisi sona ermemiş küresel Covid 19 salgının yarattığı güçlüklere, şimdi de yüzyılın afeti Kahramanmaraş depremi eklendi. Zor günler içerisindeyiz. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Eğitim hakkımız ise daha evimizin kapısından itibaren engellerle dolu bir dünyayı aşma imkanımızın olmadığı, kısıtlı okul ve eğitmenin bulunduğu için yeterli değildir.

“ENGELLİLERİN HAYATINI CEHENNEME DÖNÜŞTÜREN BU YANLIŞLIKLAR VE SORUNLAR SİSTEMİ BİR AN ÖNCE DEĞİŞMELİDİR”
Engellilerin hayatını cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar ve sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir. Birleşmiş Millet Engelli Hakları Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulamalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler artırılması, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanımamalıdır. Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum