Reklam

"AŞIRI SICAK VE NEMLİ HAVA SAĞLIĞINIZI BOZABİLİR"

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, aşırı sıcaklarla ilgili basın açıklamasında bulundu.

"AŞIRI SICAK VE NEMLİ HAVA SAĞLIĞINIZI BOZABİLİR"
14 Temmuz 2023 - 11:42
Yapılan yazılı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde havanın mevsim normalleri üzerinde seyredeceği öngörülmektedir. Aşırı sıcak ve nemli havanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmelidir. Özellikle 75 yaş üzeri kişiler, bebekler ve küçük çocuklar; kalp, akciğer, böbrek gibi yaşamsal organları tutan, uzun süreli ciddi hastalığı bulunan kişiler; özbakımı konusunda yetersiz kalan mental sağlık sorunu bulunanlar; sıcak havada uzun süre açıkta çalışanlar ya da güneşten ve sıcaktan korunamayan evsizler en çok etkilenecek kişilerdir.
Olanak varsa özellikle 11-15 saatleri arasında dışarıda dolaşılmaması, zorunluluk varsa gölge alanlarda bulunmaya özen gösterilmesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanılması, sıcağın etkisini arttıracak egzersiz ve etkinliklerden kaçınılması ve kafeinli içecekler ile alkollü içecek tüketiminin azaltılması, bol miktarda su içilmesi önerilir. Ayrıca vücut ısısını arttırmayacak özellikte sıkı olmayan giysiler tercih edilmelidir.
Kısa süreli de olsa çocukların ve evcil hayvanların araç içlerinde bırakılmaması gerekir. Sıcağa eşlik eden aşırı nem nedeniyle terlemeden beklenen vücut ısısını düşürücü etki gerçekleşmeyecek, terin buharlaşması gecikebilecek ve bu da vücut ısısının artışına neden olabilecektir. Bu durumda olanak varsa soğuk su ile yıkanmak yararlı olacaktır. Sıcak çarpmasına ilişkin bulguların (kas kasılmaları, ateş, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, bulantı ve kusma) ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kamu yönetiminin aşırı sıcak ve nemli havadan etkilenme olasılığı bulunan kamu ve özel sektör çalışanları için koruyucu önlemler alması uygun olacaktır” ifadeleri yer aldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum