Reklam

4.269 HEKTAR KAYBETTİK

Orman Bölge Müdürlüğü Dardanos Yangın Yönetim Merkezi’nde, basın toplantısı gerçekleşti.

4.269 HEKTAR KAYBETTİK
16 Eylül 2023 - 10:56
Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale’de çıkan ve faciaya neden olan iki yangından sonra bölgede hangi çalışmaların yapıldığı ve yapılacağı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bölge Müdürü Demirci, “2023 yılında 114 adet orman yangını çıktı. 4.269 hektarlık alanımız zarar gördü” derken, “Yerleşim yerlerinin bir daha ciddi sıkıntısı yaşamaması için köylerin etrafında koruma bandı oluşturulması, yolların genişletilmesi, yapraklı türler ile önlem alınması ile birlikte köylerimizi yangından korumak için önlemleri alacağız” ifadelerini kullandı.
Orman Bölge Müdürlüğü Dardanos Yangın Yönetim Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısında, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulundu. Müdür Demirci, bölgemizde zarar gören alanlardan, yanan alanlarda yapılan çalışmalara yönelik açıklama yaptı.
“YERLEŞİM YERLERİ İLE İÇ İÇE OLMASI KAYNAKLI CİDDİ SIKINTILARIMIZ VARDI”
Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “Bölgemizde 16 Temmuz’da çıkan bir yangınımız vardı. Orada 1.240 hektarlık bir alanımız yandı. O yangında, rüzgarın şiddetli olması, nemin düşük olması ve asıl sıkıntı yerleşim yerleri ile iç içe olması kaynaklı ciddi sıkıntılarımız vardı. 1.240 hektarlık alanımız yandı.
“ŞEHRİ TEHDİT EDEN BİR YANGINDI”
Ondan sonraki yangınımız 22 Ağustos’ta başlayan yangın, yine hemen hemen aynı yangının bitişiğinde olan bir yangındı. Burada da risk yaşadık. Şehri tehdit eden bir yangındı. Burada da yerleşim yerleri ile ilgili sıkıntılar vardı. Ufak, tefek problemler olmasına rağmen, bir nebze olsun can kaybı olmaması, insan kaybı olmaması bizleri rahatlattı.
“2 YANGINDA TOPLAM, 2.890 HEKTARLIK ORMAN ALANI ZARAR GÖRDÜ”
2 yangında toplam, 2.890 hektarlık orman alanı zarar gördü. Biz bununla ilgili tespit çalışmalarına başladık. Bugün ki basın toplantısındaki asıl amacımız buydu. Yangından sonra neler yaptık, sizler aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladık.
“TOPLAMDA 1 MİLYON 415 BİN TL ZARAR SÖZ KONUSU”
Orman köylerinde zarar gören hayvanlar oldu. Arıcılarımızın zararı oldu. Bununla ilgili çalışma başlattık. Orman bölgesinde oturan, köy nüfusuna kayıtlı olan hak edenlere, tespitleri yapıldı. 14 büyükbaş hayvan, 106 küçükbaş hayvan, 160 arı kovanı olmak üzere toplamda 1 Milyon 415 Bin TL zarar söz konusu. Orman Genel Müdürlüğü olarak, sayın bakanımızın talimatı ile karşılıksız hibe olarak zarar gören vatandaşlarımızın, zararlarını en kısa sürede karşılayacağız. Raporlar Ankara’ya gönderildi, onay aşamasında.
“NÖBET SİSTEMİ İLE ARKADAŞLARIMIZ SAHALARI KONTROL EDİYORLAR”
Aradan bir ay geçmesine rağmen zaman zaman yangın noktalarında, farklı alanlarda hala tütenlerin olması mümkün. Tedbirlerimizi aldık, saha içerisinde çalışmalar devam ediyor. Nöbet sistemi ile arkadaşlarımız sahaları kontrol ediyorlar.
“2024 SONUNA KADAR ÇALIŞMALARI BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”
Kızılkeçili yangınında 20 kilometre, Damyeri yangınında 41 kilometre yeniden yol yaptık. İş makineleri sürekli arazide. Yangında zarar gören ağaçların tespiti için 14 mühendis, 20 muhafaza memuru, 65 işçi ile birlikte 14 komisyon şeklinde arazide çalışmalar devam ediyor. En kısa sürede gençleştirme çalışması başlayacak. Fidanlarımızı 11 Kasım’da dikmeye başlayacağız. 2024 sonuna kadar çalışmaları bitirmeyi planlıyoruz.
“25.000 KİLOGRAM TOHUM ATACAĞIZ”
Yanan alanların içerisinde, 731 hektarlık alanı tabii yöntemlerle ağaçlandıracağız. Buraya 25.000 kilogram tohum atacağız. 2.964 hektarlık alanda suni yöntemlerle gençleştirme çalışması yapacağız. 195 hektarlık alanda sahanın kayalık olması neticesinde, doğal yöntemlerle tekrar orman olması için teknik müdahale yapacağız.
“KORUMA BANDI OLUŞTURULMASI, YOLLARIN GENİŞLETİLMESİ, YAPRAKLI TÜRLER İLE ÖNLEM ALINMASI…”
Şu anda bölgemize bağlı çalışan 12 orman mühendisi, yangına dayanıklı orman kurma projelerini başlattılar. Özellikle yerleşim yerlerinin bir daha ciddi sıkıntısı yaşamaması için köylerin etrafında koruma bandı oluşturulması, yolların genişletilmesi, yapraklı türler ile önlem alınması ile birlikte köylerimizi yangından korumak için önlemleri alacağız” ifadelerini kullandı.
2023’TE 114 ADET ORMAN YANGININDA 4.269 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ
Demirci Çanakkale’de çıkan orman yangınlarının sayısını, “2023 yılında 114 adet orman yangını çıktı. 4.269 hektarlık alanımız zarar gördü” ifadelerini kullandı.
ÇANAKKALE MERKEZ’DEKİ HELİKOPTER EKİM SONUNA KADAR ÇALIŞACAK
Hava araçları ile ilgili Demirci, “Şu anda bölgemizin 3 tane helikopteri var. Ekim sonu itibariyle ve Eylül sonu itibariyle anlaşması bitecek olanlar var. Merkez’de bulunan helikopterimiz Ekim sonuna kadar bölgemizde kalacak. 3 helikopter bizde var. Civardaki hava araçları da bizim sorumluluğumuzdaymış gibi tüm yangınlara iştirak ediyorlar” dedi.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum