Reklam

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları
03 Aralık 2012 - 13:44

Ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın eğitim ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere bedensel, ruhsal, sosyal ve kültürel gelişimlerini destekleyecek yeni olanakların sağlanacağı ve bu sayede onların yaşam kalitelerini yükselterek, yaşamın her alanında aktif olarak görebileceğimiz engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü kutlarız.

                                        Çan Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

                                                                  Sadettin Arslan

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bu dünyaya sağlıklı veya engelli olarak gelmek bireylerin kendi elinde olmadığı gibi, engelsiz bir yaşam sürmeninde garantisi yoktur.Ancak bu konuda gerekli bilinçlenmeyi sağlayarak hem engelli bireylerin artmasını önlemek, hemde mevcut engelli bireylerin önündeki zorlukları azaltmak mümkündür.Engelli bireyler konusunda gerekli farkındalığı oluşturmak ve toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından  1992 yılında 3 Aralık tarihi dünya engelliler günü olarak kabul edilmiştir.Bugün engelli kardeşlerimizin önündeki en büyük engel, sosyal katılım imkanlarının kısıtlı olmasıdır.Engelli bireylerin eğitim ve istihtam sıkıntılarının çözülmesi hem engelli bireylerin hemde ailelerinin en büyük beklentisidir. Bu konuda kamu, özel tüm sektörlerin gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir.Diğer taraftan sosyal devlet olmanın doğal sonucu olarak, çalışamayacak durumda olan engellilerin bakımını üstlenmek, sabit bir gelir garantisi vermek ve fiziksel engelleri ortadan kaldırmak ise Anayasamızın ve yasaların emri olup, ihmali olanlar hakkında tazminat davası açma imkanı mevcuttur.Engelli kardeşlerimizin önündeki bütün engellerin kaldırılması ümidiyle, tüm engelli bireylere uzun ömürler dilerim.

                                                       Yakup TAT

                                                   Çan Kaymakamı

---------------------------------------------------------------------------------------

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 1992’de Birleşmiş Milletler tarafından uluslar arası bir gün olarak kabul edilerek ülkemizde ve tüm dünyada kutlanmaya başlanan özel bir gündür. Bizler bu özel ve anlamlı günü tüm hassasiyetimizle; toplumda engellilik konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturulabilecek bir gün olarak görüyor ve ayrı bir değer adfediyoruz.Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşan bir durumdur. Ülkemizde milyonlarca engelli vatandaşımız var, bugün belki biz onlardan biri olmayabiliriz ama yarının bize ne getireceğini asla bilemeyiz. Hükümetimizin 2005 yılında ilk defa engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak çıkarılan kanunla birlikte başlayan engelli vatandaşlarımıza verilen değerin ve önemin bir göstergesi olan süreç, oldukça sevindirici ve olumlu gelişmelerin temeli olmuştur. Engelli vatandaşlarımızla ilgili konularda, gerek mevzuat gerek uygulama bakımından, büyük ve kapsamlı adımlar atılmıştır. Gerek hükümet politikaları gerek yerel yönetimler olarak bizlerin engelli vatandaşlarımız için ürettiğimiz hizmetler; bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir şehir sunmak, yaşam kalitesini arttırmak içindir. Engelli vatandaşlarımızı toplumla bütünleştirmek, onları topluma kazandırmak onlara sevgiyle kucak açmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerimle tüm engelli vatandaşlarımızı bu anlamlı günde bir kez daha sevgiyle kucaklıyor, saygılarımı sunuyorum.

                                    Abdurrahman KUZU

                                   Çan Belediye Başkanı

---------------------------------------------------------------------------------------

Sevgili Hemşerilerimiz,

Nüfusunun %12’si gibi önemli bir kısmının engelli kardeşlerimizden oluştuğu ülkemizin milletvekilleri olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler günü bizler içinde çok önemli bir gündür.

Engelli kardeşlerimizin toplumun her kademesinde engellerini aşarak toplumsal yaşama katkılarının arttırılmasının sağlanması ülkemiz açısından da çok faydalı olacaktır. Sosyal devlet olmanın birinci şartı da engelli kardeşlerimizin engelsiz bir yaşam sürebilmeleri için gerekli olan tüm yatırımların ve yasal düzenlemelerin devlet tarafından sağlanmış olmasıdır.

Hükümetimiz göreve geldiği 2002 yılından bu yana, sosyal devlet olmanın birinci şartı olan engellilerimizin önündeki toplumsal engellerin ortadan kaldırılması adına birçok önemli düzenlemeye yer vermiştir. Engelli vatandaşlarımıza uygulanacak olan pozitif ayrımcılığın arttırılması içinse her geçen gün daha ileri adımlar atılmaktadır. Artık ülkemizde eskisi gibi tespit edilemeyen engelli kardeşlerimizin varlığından söz etmemekteyiz. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana onlar bize gelsin başvursun düşüncesiyle değil, biz gidelim o değerli kardeşlerimizi bulalım ve hak ettikleri toplumsal yaşama katkıları için onların yanında devlet olarak bulunalım düşüncesiyle hareket ettik. Ve çok şükür bu yöntemle engelli kardeşlerimizin toplumsal yaşama katılmaları noktasında çok önemli yol kat etmeyi başardık.

Tabii ki bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin tüm dinamikleriyle, bürokrasisi ve tüm STK’ larıyla beraber engelli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.Engelli kardeşlerimiz için sosyal ve ekonomik hayatlarında tüm engellerin kalktığı, toplumsal duyarlılık ve farkındalığın hizmet alanlarının tümünde yaşandığı daha güzel günlere ulaşmak için tüm gücümüzle kendilerinin hizmetinde olduğumuzu belirtmek isteriz.

Bu duygu ve düşüncelerle engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü en içten dileklerimizle kutlar, başta engelli kardeşlerimiz olmak üzere tüm hemşerilerimize selam ve sevgilerimizi sunarız.

         İsmail KAŞDEMİR                                     Mehmet DANIŞ

Ak Parti Çanakkale Milletvekili              Ak Parti Çanakkale Mlletvekili

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dünyada engelli vatandaşların hakları evrensel normlara bağlandı ve ülkemizde de engelli hakları çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış oldu.Gelişmekte olan bir ülke olarak,engellilerin her yönden gelişimini sağlamak ve üreten bireyler olarak toplum yaşamına katılmaları konusundaki çalışmalar önceliğimiz olmalıdır.‘’Ben vefat ettikten sonra engelli çocuğuma kim bakacak’’ endişesini ortadan kaldıracak uygulama talepleriyle,şimdiye kadar sadece fiziki şartlarla sınırlı kalan önlemlere toplumsal ve manevi ölçülerde eklenmiş oluyor.Belediyelerimizi,mülkiamirlerimizi,bu anlamda işbirliği yaparak örnek projeler yapmaya davet ediyoruz.7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasasında ,Kamu kurumlarını ve Belediyeleri sorumlu kılan‘’Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar,tümyollar,kaldırımlar,yayageçitleri,açık ve yeşil alanlar,spor alanları ve benzeri kültürel alt yapı alanları ile umuma açık her türlü özel yapılar özürlülerin erişebileceği uygun duruma getirilmelidir.Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler,şehir içi hizmetleri ile toplu taşıma araçlarını özürlülerin erişebilirliğine yani kullanabilirliğine hazır hale getirmelidir’’ maddesi bulunmaktadır.Bu şartları yerine getirmeleri içinde yerel yönetimlere 7yıl süre tanınmıştır,verilen süre 7Temmuz 2012’de dolmuştur sonuçlarını bir çok yerde sevinçle değil maalesef üzülerek görüyoruz.Engellilik konusunda çıkan yasaların uygulanabilmesi için,önce bireylerin kendi haklarını öğrenmesi ve bu haklarının takipcisi olmakla sağlayabileceğimizi unutmayalım.Çünkü çıkan yasalar,düzenlemeler maalesef uygulamakla yükümlü özel ve tüzel kurumların insiyatifinebırakılmıştır.Şunuunutmayalım,engelli insanlarımız acınmak veya sadaka istemiyor,sosyal izolasyondan çıkmak her vatandaş gibi eğitim,iş imkanı ve sosyal yaşamın içinde olarak kendi kendine yetebilmeyi istiyor.Bunu başarabilmesi içinde sosyal ve fiziksel şartların uyumlu olmasının sağlanmasını istemesi en basit insan haklarına dayalı bir taleptir.Engelsiz bir dünya ,öncelikle engelsiz bir Türkiye hedefine ulaşabilmek için,SEVGİ DİLİYLE DÜŞÜNMEK yeterli olacaktır.herkesin sevgiyle bakması ümidiyle daha güzel günlere elele.



                                             ÖZKUR YÖNETİM KURULU


YORUMLAR

  • 0 Yorum