Reklam

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDEKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELENDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali İlhami AKTAŞ, 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından temelleri atılan ve yapımı hızla devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde devam eden çalışmaları yerinde incelediler.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDEKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELENDİ
06 Şubat 2021 - 11:12
Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Naim Makas ve Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım’ın da bulunduğu 1915 Çanakkale Köprüsü incelemelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali İlhami AKTAŞ, köprü yetkililerinden projede gelinen son durum hakkında brifing aldılar.
Yapılan bilgilendirmenin ardından Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında bir açıklama yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “1915 Çanakkale Köprüsü, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle çoğu zaman saatler süren Çanakkale Boğazı'ndan geçiş süresini altı dakikaya kadar indirecek. Artık Ana Kablo Montajına başlıyoruz. Köprümüzün, 18 Mart 2022`de hizmete girmesi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz” dedi.
“DÜNYADA 2 BİN METRE ORTA AÇIKLIĞIN ÜZERİNDE DİZAYN VE İNŞA EDİLEN İLK KÖPRÜ OLARAK TARİHE GEÇECEK”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün Türkiye’ye kazandırılan en büyük projelerden biri olduğunu anımsatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün dünyada yapılan ulaştırma ve altyapı projeleri içinde de çok önemli üstünlüklere sahip olduğuna vurgu yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “1915 Çanakkale Köprüsü’nün, dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacağının altını çizmek istiyorum. Diğer yandan dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine sahip.  Tamamlandığında, dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret ederken, iki çelik kule arasındaki 2023 metrelik orta açıklık Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü sembolize edecektir. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde, deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“KÖPRÜDE DÜNYANIN ETRAFINI DÖRT DEFA DÖNECEK KADAR ÇELİK TEL KULLANILDI”
Konuşmasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün mühendislik altyapısına da vurgu yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Köprüde 162 bin kilometre uzunluğunda, yani dünyanın etrafında dört defa dönecek kadar çelik tel kullanılmaktadır. Bölgedeki yüksek rüzgâr hızları dikkate alınarak tasarlanan köprümüz, gerek işletme döneminde gerekse de inşaat sırasında oluşacak en elverişsiz rüzgâr etkilerine karşı test edilmiş ve bu testlerden başarıyla çıkmıştır. Gerçekleşebilecek büyük depremlere karşı köprümüzün kule temelleri çelik kazıklarla güçlendirilmiş ve zemin üzerinde konumlandırılmış batırma keson tipi temel seçilmiştir.”
“Avrupa ve Asya Ankraj bloklarında imalatlar yüzde 99 oranında gerçekleşti. Askı Halatı ve Tabliye İmalatları ilgili fabrikalarda devam etmekte. 1915 Çanakkale Köprüsü Kedi Yolu servis platformu montaj çalışmaları kapsamında; Kedi Yolu döşeme ve yan korkuluklarının montaj çalışmaları da sonlandı.”
“1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ VE MALKARA-ÇANAKKALE OTOYOLU’NUN HİZMETE GİRMESİYLE MARMARA RİNGİ TAMAMLANACAK”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün kamulaştırma çalışmalarına 533 Milyon TL harcama yapıldığını anımsatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, görevli şirket tarafından 1,985 Milyar Euro’luk iş yapıldığını belirtti. ‘Asırların hayali’ için geri sayımda olduklarını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, şunları aktardı:
“Artık Ana Kablo Montajına başlıyoruz. Köprümüzün, 18 Mart 2022`de hizmete girmesi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun da hizmete girmesiyle Marmara Otoyol Entegrasyonu tam anlamıyla sağlanmış olacaktır. Bir başka değişle, bugün dünyanın en önemli ticari koridorlarının kesiştiği bir nokta haline gelen Marmara bölgemizi çevreleyen Marmara Ringi tamamlanacaktır.”
“Çanakkale Boğazı’ndan devam etmekte olan feribot geçişi, özellikle yaz aylarında hem yolculara hem de Çanakkalelilere dayanılmaz bir çile çektiriyordu. Köprümüz tüm bu zorlukları ortadan kaldıracak, Çanakkale’de ve bölgesinde yaşamı adeta kökten değiştirecektir. 1915 Çanakkale Köprüsü, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle çoğu zaman saatler süren Çanakkale Boğazı'ndan geçiş süresini altı dakikaya kadar indirecek. Proje tamamlandığında yıllık zaman tasarruf tutarı 465 milyon liraya, akaryakıt tasarruf tutarı ise 102 milyon liraya ulaşacak. Kısaca her yıl toplam 567 milyon lira tasarruf sağlayacağız.”
“TÜRKİYE’Yİ BÜTÜNSEL KALKINMA HEDEFLERİNE GÖTÜRECEK, YENİ TİCARİ KORİDORLAR OLUŞTURACAK”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün Türkiye’yi bütünsel kalkınma hedeflerine götürecek yeni ticari koridorlar oluşturacağına dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyol Projesinin özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz ile Trakya-Avrupa arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında İstanbul’a önemli bir alternatif olacağını kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ege’nin, Akdeniz’in, İç Anadolu’nun ihracat ürünleri birkaç saat içerisinde kesintisiz bir ulaşımla Avrupalı alıcılarına ulaşacaktır. Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemleri ile Köprü’nün sağladığı karayolu entegrasyonu sayesinde etkin ve hızlı şekilde bağlanacaktır. Kısacası Proje, köprünün konumundan kaynaklı olarak sadece Boğaz’ın iki yakasını değil bölgedeki ve bölge ile bağlantılı coğrafyalardaki milyonlarca insanı her anlamda birbirine bağlayacaktır.”
Yapılan açıklamanın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali İlhami AKTAŞ ve beraberindeki heyet, yapımı tamamlanan, toplam uzunluğu 4 bin 330 metre olan ve köprünün yapımında görevli olan çalışanların orta açıklıkta ve deniz üzerinde güvenli bir şekilde çalışabileceği kedi yolunda incelemelerde bulunarak köprü yetkililerinde bilgi aldılar.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali İlhami AKTAŞ, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde devam eden çalışmaları incelemelerinin ardından Lapseki Belediyesi’ni ziyaret ettiler.
Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve AK Parti İl Başkanı Naim Makas’ın da bulunduğu ziyarette Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali İlhami AKTAŞ’a Lapseki’de yürütülen çalışmalar ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi verdi.
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali İlhami AKTAŞ’ın ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum