Reklam

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ BİGA'DA DUALARLA ANILDI

15 Temmuz hain darbe girişiminin 5. yılı ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Biga’da bir dizi anma programları düzenlendi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ BİGA'DA DUALARLA ANILDI
16 Temmuz 2021 - 13:59
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Biga’da da bir dizi etkinlikle gerçekleşti. Biga Şehitliği’nde başlayan törende çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Çarşı Camii’nde ise başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu.

Program, saat 20:00’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma etkinlikleriyle devam etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, İlçe Emniyet Müdürü Şafak Özkan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, AK Parti İlçe Başkanı Hasan Sepici, MHP Biga İlçe Başkanı Salih Altınkaya, sivil toplum kuruluşları başkanları, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı. Mehter takımı gösterisinin ardından 15 Temmuz ile ilgili gösterimler yapıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın millete sesleniş konuşması meydanda canlı izletildi.
Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “15 Temmuz 2016 gecesi demokrasimize, birlik ve beraberliğimize kasteden terör örgütü FETÖ’nün hain darbe girişiminin beşinci yılındayız. Tarihi nice kahramanlıklar ve destanlarla dolu olan büyük Türk Milleti, 5 yıl önce bugün genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle ülkesinin sahipsiz olmadığını bir kez daha göstermiştir. Polisi, askeri ve sade vatandaşıyla 251 insanımız gözünü kırpmadan şehadete koşup şehit olmuş, binlerce vatandaşımız ise yaralanmış gazilik payesi kazanmıştır. Ordumuzun içine yuvalanan vatan hainleri tarafından ise tarihte görülmemiş bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, şehitler köprüsü, meydanlar, caddeler, sokaklar vicdansızca bombalanmıştır. Elbette ki vatan millet sevdalısı, demokrasi yanlısı herkes ülkesinin işgal girişimine sessiz kalmamış ve hainlere dur diyerek gerekli dersi vermiştir” dedi.

“HİÇ KİMSE ÜLKEMİZİ İSTİKBALİYLE SINAMAYA KALKMASIN”
15 Temmuz’u hiçbir zaman unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Başkan Erdoğan, “O gece Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile sokaklara çıkan her vatandaşımız, vatanı için hainlere yanıt veren her vatandaşımız unutulmamalıdır ki Çanakkale ecdadının torunlarıdır. Bu millet ‘Bir yürek bir de kürek yeter’ diyen Mehmetçiğin İsim Babası Bigalı Mehmet Çavuş’un Çanakkale savunmasında düşmana silahla, kürekle ve taşla saldırdığı gibi 15 Temmuz’da da tanka yumruk, savaş uçağına taş fırlatmıştır. Çünkü bu millet sarsılmaz imanı, vatan ve bayrak aşkıyla destan yazmaya her daim hazırdır. Ama Milli Şairimiz, Biga Mebusumuz Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'ndaki "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım." dizelerinde ifade ettiği gibi hiç kimse bu ülkeyi ve milletini istikbaliyle sınamaya kalkmasın. Allah’ın izniyle ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak, geleceğimizi karartmak isteyen hainlere karşı el ele, kol kola aydınlığa yürüyeceğiz. 15 Temmuz gecesi olduğu gibi ne zaman bir ve beraber olursak, ne zaman kucaklanıp kenetlensek bizim başaramayacağımız, bizim karşı duramayacağımız hiç bir düşman, hiçbir zorluk yoktur. Üzerinden 5 değil, 50 değil 500 yıl geçse bile 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününü kutluyor, kahramanlarımızı ve demokrasi şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla bir kez daha yad ediyorum. Ruhları şad, makamları cennet olsun” diye konuştu.
“TÜRK MİLLETİ HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI TEK VÜCUT OLMAYI BİLMİŞTİR”
Biga Kaymakamı Mustafa Can ise yaptığı konuşmada, "Devletimizin ve milletimizin istiklal ve istikbaline kastetmeye teşebbüs eden hain FETÖ terör örgütünün kanlı darbe girişimini, tarihte eşi benzeri görülmedik bir kahramanlıkla bertaraf eden aziz milletimizin “15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü”nün beşinci yıldönümündeyiz. Hepimizin bildiği üzere, Kahraman Türk Milleti; tarihinden bugüne kadar bayrağı, vatanın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığı için bedel ödemekten kaçınmamıştır. Her türlü tehdide karşı tek vücut olmayı bilmiştir. Cihan harbinde ve Kurtuluş Savaşında ülkemizin dört bir yanı kuşatılmışken yine milletin kahraman evlatları vatanına sahip çıkmıştır. Yıllar içinde ülkemizi, savaşlarla, terör saldırılarıyla, ekonomik saldırılarla yıkamayanlar ve diz çöktüremeyenler sürekli yeni arayış içine girmişlerdir. Her kalkınma hamlesinin önüne engeller çıkarmaya çalışarak Türkiye’nin gücünü kırmaya çalışmışlardır. Bu hainler ülkemizin gelişmesini ve büyümesinin önüne geçebilmek için içerideki maşaları ile anti demokratik pek çok müdahalede bulunmuşlardır. Maalesef hepsi de Türkiye’yi on yıllarca geriye götürmüş ve binlerce cana mal olmuştur. Son dönemde geçmişin cuntacı zihniyeti, yine boy göstermeye, sürekli gelişen ve büyüyen Türkiye’nin refahını bozmaya kalkışmıştır. Terör, yalan ve iftira dolu karalama kampanyaları ile mücadele edilirken devlete sızmak isteyen hain ve sinsi bir terör örgütü peydahlanmıştır. Ülkemiz 15 Temmuz 2016’da darbe görünümlü bir işgal girişimine maruz kaldı. Esasında bu darbe teşebbüsü, FETÖ’nün devleti ve hükümeti ele geçirmek için türlü hilelerle milli iradeyi hedef alan saldırı zincirinin en kalleş halkasıydı. Devletimizin mücadelesi ve milletimizin desteğiyle hain planları defalarca bozulan FETÖ, 15 Temmuz 2016’da son çare olarak darbe girişimine başvurdu. Milletin, emanet ettiği silahı, tankı, uçağı millete doğrultan FETÖ’cüler, o gece karşılarında bir kez daha halkımızı, güvenlik güçlerimizi ve tüm kurumlarıyla devletimizi buldu” dedi.
15 Temmuz’un vatana ve bayrağa olan sadakatin adı olduğunu söyleyen Kaymakam Can şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla tam bir seferberlik ruhu içinde omuz omuza kahramanca mücadele eden aziz milletimiz, 251 evladını şehit verme pahasına büyük bir zafere imza atmıştır. Darbe ve işgal girişimini püskürttüğümüz bu şanlı zafer, aynı zamanda tüm dünyaya bağımsızlığımızı, milli iradenin hâkimiyetini ve demokrasinin haysiyetini korumak için neler yapabileceğimizi gösteren çok önemli bir ders ve mesaj olmuştur. 15 Temmuz gecesi destan yazan Türk Milleti dünyaya bir kez daha “Türkiye Geçilmez” diye haykırmıştır. FETÖ'nün yaptıkları karşısında milletimiz canından ve canından daha çok sevdiği çocuklarından vazgeçmiş ama vatanına, bayrağına el sürdürmemiştir. 15 Temmuz gecesi milletimizin sergilediği kahramanlığın sırrını keşfetmek isteyen, asırlardır süregelen bu büyük mücadeleye bakmalıdır. Tarihimiz boyunca kazandığımız her zaferin ardından azim, cesaret ve kararlılık vardır. 15 Temmuz, alçaklığa ve ihanete karşı imanın ve asaletin direnişi, vatana ve bayrağa olan sadakatin adıdır. Bilinmelidir ki, Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, birliğine ve beraberliğine yönelik hain saldırılara karşı, aziz Milletimiz, geçmişten aldığı ilhamla, milli birlik ve beraberlik şuuru içinde, hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlılığını ilelebet sürdürecektir.  Bizler milletçe, vatanımıza,  bayrağımıza, ezanımıza, demokrasimize, devletimize sahip çıktıkça, hiçbir gücün eli Allah’ın izniyle oralara ulaşamayacaktır. Her türlü zorlukları aşarak kurduğumuz Devletimizi, birlik ve beraberlik içinde, bin yıldan bu yana sürdürdüğümüz kardeşlik ruhuyla daha da yüceltmek ve güçlendirmek temel sorumluluğumuzdur. Bunun için, sosyal, kültürel, eğitim, ekonomi, güvenlik ve diğer alanlarda bölgemizde ve dünyada gelişmiş ülkeleri aşmak için daha çok gayret etmeli ve çok çalışmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle “Türkiye geçilmez” diyerek 15 Temmuz 2016’daki hain saldırıda  şehit olanları ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, siz değerli Bigalı hemşerilerimin ve Aziz milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününü en içten duygularımla kutluyorum.”
Konuşmaların ardından oyuncu ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu’nun söyleşisi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin nasıl planlandığı ve o gecede neler yaşandığını anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Saatler 00:13’ü gösterdiğinde ise Türkiye’deki 90 bin camide olduğu gibi eş zamanlı olarak Biga’da da sela okundu. Gece, Biga Müftüsü Ertuğrul Akın’ın şehitler, gaziler ve devletin bekası için yaptırdığı dua ile sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum