Reklam
Ramazan Demir

Ramazan Demir


İSLAM´DA HELAL-HARAM KAVRAMI NEDİR?

03 Nisan 2018 - 13:38

Sevgili kardeşlerim. Müminlere helal ve meşru yollardan emek sarf etmek,alınteri dökmek ve üretmek yakışır. Yüce Allah, Nahl suresinde 97. Ayetinde, bakınız ne buyuruyor:

-Erkek veya kadın, kim mü´min olarak iyi iş işlerse elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükafaklarını yapmakta olduklarının en güzelini vereceğiz.

Peygamber efendimiz(sav.) de şöyle buyuruyor:

-Kişinin en helal kazancı alınteridir. Yani kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin rızkını, helal yerlerde çalışarak işini de en iyi şekilde yapandır. Kişi ne iş yapıyorsa, işinde hile yapmadan, çalışan, hak etmediği kazancı evine getirmeyen bir hayat tarzıdır. Helalinden kazanmak için yaptığımız her türlü meşru iş Allah´ı hoşnut etmekte ve en geniş anlamda kulluk, ibadet kapsamına girmektedir.

Atalaramızın söylediği çalışmak ibadettir sözü buradan gelmektedir. İnanan insandan beklenen, imkanlar nisbetinde kendisini ve ailesini huzur içerisinde yaşatmaya yetecek kadar çalışması, bu çalışmasını ibadet niyetiyle, karşılığını Rabb´inden umarak yapmasıdır. Diğer tarafta Rubbi ile arasındaki kulluk bağını zedelememesidir. Yani çalışmak ibadettir deyipte kulluk görevimizi terk etmek yani namazı, orucu terk etmemektir. Kişi kulluk görevini terk ederek veya meşru olmayan, helal olmayan kazancı evine getiren, zekatı verilmeyen malı yiyen ve çocuklarına yediren insan hem kendine hem de çocuklarına, eşine en büyük kötülüğü yapmış olur. Çünkü haram kazanç malın bereketini giderir. Malı çoğalsa bile hem kendinin hem de çocuklarının huzurunu bozar. Çünkü pey.(sav.) efendimiz “Haram lokma yedirdiğiniz, eşinizin ve çocuklarınızın karnına ateş doldurmuş olursunuz.” Hadisini unutmamalıyız. Dinimize göre Müslüman kazancını dinen meşru olan yollardan kazanmalıdır.Allah (c.c) müslümanın malını nereden kazandığını, nereye harcadığından hesaba çekileceğine inanmalıdır. Dinin haram kıldığı maddelerin ticaretini yapmak, hırsızlık, kumar, faiz ve fuhuştan elde edilen kazançlar haramdır. Müslümanın bu mallardan yararlanması caiz değildir. Günümüzde bunlar hafife alınmakta maalesef. Belki bu yazıyı okuyunca Hocam bunları yapmayan mı var diye düşünebilirsiniz. Ama şunu da unutmamamız gerekmez mi? Herkes yapıyor demek acaba ne kadar doğrudur? Yapmayan hiç mi yoktur? Hiç yapılmasa da insanların yapmaması haramı helal kılar mı? Sevgili dostlarım Yüce Rabb´im cümlemize Haram-Helali bilmeyi, helal yollardan kazanmayı nasip etsin. Harama helal demekten hem nefsimizi hem de neslimizi muhafaza etsin. Önümüzdeki Şaban ayının 15. Gecesi idrak edeceğimiz Berat gecesinde Berat olunan kullarından eylesin. Berat Kandiliniz mübarek olsun. Rabbimiz cümlemizi Ramazan Ayı´na kavuştursun Amin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum