Reklam
Ramazan Demir

Ramazan Demir


GERÇEK İMAN NASIL OLMALIDIR?

03 Nisan 2018 - 13:38

İman, tasdik etmek yani inanmak demektir. Bu tastiğin içersinde emirler ve yasaklar vardır. Örnek olarak şunları sıralayabiliriz. Emirlerde ibadetler vardır. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hac etmek, gibi… Bu imanın ibadet yönüdür. Haramlardan, yani Allah´ın haram kıldığı içki, kumar, zina, faiz ve kul hakları da Allah (c.c.) hün koyduğu yasaklardır. İman tevhide sımsıkı sarılmaktır. İman Rabbimizin rızasına ve ebedi kurtuluşa erebilmenin temel esasıdır. İman Allah´ın varlığına ve birliğine, O´nun peygamberlerine, meleklerine, kitaplarına, ahiret gününe, kader ve kazanın Allah´tan olduğuna gönülden inanmaktır.

İmanı kişi yaşayışında, sözünde davranışlarında, hasılı hayatımızın bütün kesiminde görmeliyiz. İman sadece inandım demek değildir. Yaşamaktır, çünkü Allah (c.c.) inanmadığınız halde niye inandım diyorsunuz diye bizleri uyarıyor.

Hayatın her kesiminde bizlere en güzel örnek ve rehber olan pey; (s.a.v) kısa sürede şirkin yerine tehidi, zulmün yerine adaleti, hayâsızlığın yerine iffeti, yerleştirmiştir. Kini, nefreti husumeti yasaklayıp, kardeşliği bize ikameh etmiştir. Efendimiz her şart ve her durumda sadakatı yani sözünde durmayı istemiştir. Gerçek iman kişiyi özünde ve sözünde tutandır. Sağlam iman, Allah´ın haram dediklerinden uzak durandır. Emirlerine sadakat göstermektir.

Kutlu nebi s.a.v. gerçek imanı şöyle tarif etmiştir. Kendiniz için isteğinizi kardeşiniz için de istemedikçe kâmil tam manada iman etmiş olamazsınız.

Sevgili kardeşlerim din böyle bir imandan bahsederken bugün iman eden bizler böyle miyiz? Sözünde durmayan içinde kin, haset ve düşmanlık dolu olan içimizde Allah için sevgi dolu olması gerekirken tam tersi oluyorsa, bu iman bize ne getirdiğini şu dünya hayatında görüyoruz.

Sevgili kardeşlerim iman iki bölümde tanımlanır. İbadet ve ahlak ibadetsiz güzel ahlak olmaz. Ahlaksız da güzel ibadet olmaz. Çünkü peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: Ahlakı olmayanın dini olmaz. Her varlığın bir alameti vardır. Örneğin; gecenin alameti karanlıktır. Gündüzün alameti aydınlıktır. Kışın alameti soğuk yazın alameti sıcaktır. Kamil imanın alameti de güzel ahlaktır. Güzel ahlakın alameti de sevdiğini Allah için sever. Kendinde olanı başkasında da olsun ister. Haset etmez. Kendine yapılan kötülüğü başkasına yapılmamasını ister. Kamil iman yani olgun iman olan kişide kalbinde kötü düşünce haset kin düşmanlık bulunmaz. Daima iyi olanı düşünür. İyilik yapmayı sever. Bugün sıkıntımız imanımızı kontrol altında tutamadığımızdandır. Yüce Rabbimiz imanımızı kamil ahlakımızı güzel eylesin. Âmin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum