Reklam
Ramazan Demir

Ramazan Demir


EMİN, GÜVENİLİR OLMANIN ANLAMI NEDİR?

03 Nisan 2018 - 13:38

Güvenmek, korku ve endişeden emin olmak anlamındaki (e-m-n) kökünden türeyen, emanet kelimesi maddi manevi nimetler ilahi emirler ve yasaklar görev ve sorumluluklardır. Bir kişinin başka bir kişiyle geri almak üzere emanet olarak bıraktığı herhangi bir şey demektir. Pey. (s.a.v) arafatta okuduğu veda hutbesinde ümmetine size iki emanet bırakıyorum. Biri Kuranı Kerim biri de benim sünnetim buyurdu. Bu iki emaneti sahip çıkarsanız yolunuzu şaşırmazsınız. Allah (c.c) ahzap suresinde 72. Ayetinde şüphesiz bir emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettikte onu yüklenmek istemediler. Ondan çekindiler. O emaneti taşıyamamaktan koktular. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir. Çok cahildir. Neden? İnsanın yüklendiği emanet başta akıl, irade ve iradeyi serbestçe kullanmanın gerektirdiği sorumluluktadır. Çünkü insan iyi ve ya kötü arasında seçim yapma yeteneğine sahiptir. Yeteneğini olumlu yönde kullanmadığı zaman hem kendine, hemde çevresine zulmetmiş ve cehalete düşmüş olur. Bu ayette insan türünün bir özelliğine dikkat çekilmektedir. Genelde emanete riayet konusunda vefasızlık göstermeye yakın olduğuna işaret edilmektedir. İşte bunun için ahzap suresinin 73. Ayetinde bakınız ne buyuruyor. Allah münafık erkeklere ve münafık kadınlara, Allah´a ortak koşan erkeklere ve kadınlara azap edeceğini söylüyor. Münafıklık alametlerini de pey. (s.a.v) şöyle tarif ediyor. Münafığın 3 alameti vardır;
1- Emanete hıyanet etmek
2- Yalan söylemek
3- Söz verdiğinde sözünden dönmektir
Allah´ın kullarına yönelttiği ve kulun iman ile uymayı taahhüt ettiği ilahi hükümlerdi.
Sevgili kardeşlerim, bizim rabbimiz ile bir sözleşmemiz var. İman ettiğimizde o sözleşme şöyle kelime-i şahadetle ben şahitlik ederim ki sen benim rabbimsin, sen teksin, senin ortağın yoktur, ben yine şahitlik ederim ki Muhammed senin kulun ve resulündür diye taahhüdümüz var, sözümüz var. Senin birliğine, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ahret gününe, ölümden sonra dirileceğimize hesaba çekileceğimize söz verdik. İman ettikten sonra namaz kılacağımıza, oruç tutacağımıza, zenginlik verildiğinde zekât vereceğimize imkân verildiğinde Kâbe´ye geleceğimize sözleşmemizde sana sözümüz var.
Bu Kuran, bu din senin kullarına emanetin olduğunu ahzap suresindeki ayetinle bize bildirdin. Bu bütün kitapları içinde toplayan Kuranı Keriminde emir ve yasaklara uyacağımıza ahtımız (sözümüz) var. İşte bu sözümüze, bu kutsal emanete uyduğumuz müddetçe emin ve güvenilir kişi ve toplum olmak mümkündür. Yoksa emirleri yerine getirmeden haramlardan kaçınmadan sözünden dönerek ne kadar güven veren bir kişi veya toplum olabiliriz?
Sevgili Kardeşlerim, Allah´ın emanetlerini iki kısımda toplayabiliriz. Manevi ematnetler, başta Kuranı Kerim ve ibadetlerimizdir. İbadetlerimizi yerine getirme rabbimize olan sözümüzdür. Maddi emanetler bu beden, bu can Allah´ın bize emanetidir. Bu bedeni kötü işlerde haram yerlerde kullanamayız, canımızı intihar ederek kullanamayız. Bize emanet olan malımızı kötü işlerde haramlarda kullanamayız. Hayırlı işlerde insanlarla paylaşarak yani zekat, fitre gibi fakirin hakkını vererek kullanmamalıyız. Bize emanet olan kamu görevinde ihmalkar olamayız. Yine bize emanet olan vatanımıza ihanet edemeyiz. İşte o zaman emin, güvenilir bireyler ile bir toplum oluruz.
Sevgili Kardeşlerim,
Yüce Rabbimiz cümlemize emanete sahip çıkan, sözünde duran kullar olmayı nasip eylesin. Recebi, Şabanı hakkımızda hayırlara vesile eylesin, sağlık sıhhat içinde ramazan ayına kavuştursun. Devletimizi, milletimizi payidar eylesin. Amin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum