Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


İNGİLİZCE- FRANSIZCA-OSMANLICA

03 Nisan 2018 - 13:38

      Yabancı dil öğrendik mi? Şahsen ben 7 yıl yabancı dil dersine girdim. Haftada en az 3-4 saat olmak üzere yabancı dil gördüm. Hem de sınıfın iyi not alan öğrencisiydim. Buna rağmen aklımda kalan “Qele votr nom  -mersi” gibi  10-15 kelime ile birkaç cümleden başkası yok. Aynı sınıfta, aynı okulda mezun olduğumuz hiçbir arkadaşın sular seller gibi konuştuğunu, okuduğunu , yazdığını görmedim. Onu geç şu anda bir yabancıyla konuşabilecek kadar birkaç cümle kurabildiklerine bile şahit olmadım. Bunun nedeni ne? Ben mi aptalım, tüm arkadaşlar mı geri zekalı, öğretmenlerimiz mi başarısız, yeteneksiz yoksa tüm eğitim sistemimiz mi başarısız? Onun kararını siz verin. Kesin olan bir şey var ki sonuçta hiçbirimiz Fransızca, İngilizce ve Almanca öğrenemedik. Ama yinede sınıfları geçtik. Fakat daha sonra ne oldu? Yabancı dile ihtiyacı olan arkadaşlar kendi çabalarıyla kursa giderek, kurs alarak istedikleri dili öğrendiler. Bugün yabancı dil bilen birçok insanımız var. Demek ki zorla, zorlama ile olmuyor. Her şey ihtiyaçtan doğduğunda öğrenme kolaylaşıyor. Biz buna iç motivasyon diyoruz. Kişide iç motivasyon oluşuyorsa o konuyu öğrenmeyi ihtiyaç olarak algılıyorsa yabancı dilde öğrenilir, fizik, matematik, din kültürü de öğrenilir.

      Günümüzün tartışması Osmanlıca mecburi ders olacakmış. Burada iç motivasyon var mı? Yok. Öğrencimiz bunu ihtiyaç hissediyor mu? Yok. Peki bu ders okullarımızda öğretilebilir mi? Zannetmiyorum. Osmanlıcayı çocuklarımız mezun olduklarında sular seller gibi konuşabilirler mi? Zannetmiyorum. Yazabilirler mi? Asla zannetmiyorum. Peki bu ısrar neye benziyor? Yıllarca okullarımızda yabancı dil okumamıza benziyor. Okuyup da hiçbir şey öğrenememiş olmamıza benziyor. Göreceksiniz bu da çok güzel fiyaskoya dönüşecek. Herkes Osmanlıca görecek, okuyacak her sene sınıflarını geçecek. Ama hiçbir kelime veya cümleyi doğru düzgün okuyup yazamayacak. Burada hiç kimse derken %95’ ten bahsediyorum. Belki %5’lik bir kısım özel ilgisi, çabası olacağı için Osmanlıcayı öğrenebilecek. Tıpkı yabancı dil eğitimimizde olduğu gibi. İnsanlara ihtiyaç hissetmedikleri şeyleri zor öğretirsiniz. Antenler  kapalıysa  iletişim olmazmış.  Bu nedenle belki de öğretemezsiniz. Ama ben yaptım oldu dersiniz, birde bununla övünürsünüz. Hadi kolay gelsin.

      Yabancı dil dersimize kaymakam girdi, resim öğretmeni girdi, din kültürü öğretmeni girdi, binbaşı girdi, ilkokul müdürü girdi, hatta turizmci bile girdi. Ben de 7 yılda bu kadar öğrendim. Tahminim Osmanlıca derslerine de felsefeci girer, tarihçi girer, makine mühendisi, jeolog hatta müftü ve imam da girebilir. Çocuklarımız da mezun olduklarında 5-10 cümle ile  20-30 kelime öğrenirler. Sınıf geçmek önemli değil çünkü zaten sınıfta kalmak yok. Olan çocuklarımıza  olur. Üzülen,  zorlanan, kırılan, incinen  onlar olacaktır. Rehberlikçilerimiz ve psikologlarımız bu konuyu düşünsün dursun.

    Yeni yılınız  kutlu  olsun. Elimizdeki  güzellikleri,  sağlığımızı, mutluluklarımızı  bizden  almasın, götürmesin yeter. Herkese tüm  insanlığa  barış, özgürlük ve  mutluluk  dileklerimle.

 

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

 

30/12/2014

Ali Osman KIRAŞ

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum