Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


ANAN VAR MİDUR?

06 Kasım 2018 - 13:31

Temel’in annesi ölmüş. Haberi yok. Arkadaşları bunu Temel’e kimin söyleyeceğini, nasıl söyleyeceğini tartışmışlar. Üzmeden, kırmadan, şoka girmeden nasıl söyleyebiliriz derken İdris  “o iş bende demiş, ben söyleyebilirim” merak etmeyin.

            Temel’in çalıştığı kahveye gitmiş. Temel’i çağırmış masasına. Nasılsın, ne yapıyorsun, hoş beşten sonra --ula Temel-- demiş senin çocuklar vardı değil mi?

Temel: Evet vardır. Hemide 4 tanedir.

İdris: Senin hanım?

Temel: O da vardır.

İdris: Emmin, dayın var midur?

Temel: Vardır, çok.

İdris: Annen var midur?

Temel: Vardır.

İdris: Baş parmağını iki parmağının arasına sokup elini de yumruk yaparak Temel’e doğru uzatır ve NAH VARDIR, ölmüştür daa der. Nasıl kolay  anlatmış ama!!!

            İşte yukarıdaki fıkrada anlatılan olay gibi şimdi söyleyeceklerime aynı cevabı verebilecek misiniz bakalım.

            İlçemiz Çan’da eskiden belediyemizin ve halkın bir mezbahası vardı. Peki şimdi belediyenin bir mezbahası var mı? Evet Çan’da mezbaha var ama arsası belediye tarafından tahsis edilmiş olup başkasına ait özel bir mezbaha var.

            İlçemiz  Çan’da eskiden Çan  halkına ve  belediyeye  ait bir  kaplıca-ılıca  vardı. Peki  şimdi var mı? Varsa kime  ait? eski yerinde de  yeller esiyor. Uçtu da  gitti  maşallah.

           İlçemiz  Çan da eskiden banyo bahçesi diye halka  açık bir  yer, park, halı saha   vardı. Şimdi ne var? Beton yığını, adı kaldı yadigar, termal Konutlar!!!

           İlçemiz  Çan da Atatürk  parkı diye büyük bir  orman parkı nerde şimdi? Üstüne  soğuk su iç, kaç dönümlük  alanıyla  beraber anılar  da gitti, otel oldu şimdi. Köyün, şehrimizin  ortak    mallarını  sayarken  bunları  anlatırdık hayat bilgisi  derslerinde. Acaba  öğretmenlerimiz şimdi  ne sayıyorlar  cami ve  okul  dışında. Gerçi onlarda tarikatların ve cemaatlerin  eline geçmek  üzere herhalde.

          Devlet  yurt  yapıyor  diye  temel  at,  arsasını ver, ama yurt özel  bir  kişinin malı  oluyorsa o nasıl  devlet  yurdudur? İzah  edebilir misiniz  bana?   Çöp arabalarının belediyenin değil de  temizlik  firmasının olması gibi bir şey bu.

          Hani satılan  süt  sanayiileri, süt  fabrikaları, hani şeker  fabrikaları,  hani  çimento  fabrikalarımız  vardı bir  zamanlar. Devletimizindi, milletimizindi. Hani bunlar  satılırken çalışmaya  devam  edeceklerdi,  kapanmayacaktı, güya  öyle  anlaşma yapılmış,  halka  öyle  lanse  edilmişti. Gidin  Güngören  mahallemize  bakın  bakalım  süt fabrikası  yerinde  duruyor mu? Günde  kaç  ton süt  işliyor? Sorun bakalım.  İdris’in Temel’e cevabını duyar  gibi  oldum.

         Fabrikaların,  köprülerin, havaalanların bile özel şahısların  eline  geçmiş. Eh bu  kişiler  yarın  bu devlet ve  milleti  arkadan  hançerlemez  inşallah. Osmanlının  son  dönemindeki PTT nin,  Demiryollarının vb. gelirlerine  el  konulmasına—Duyuni Umumiyeye--  benziyor sanki durum. Haydi  hayırlısı.

        Çok  yakında Çayların, derelerin  sularını, dağların, ormanların temiz  havasını da  satışa  çıkaracak mıyız  acaba?  Paramız  olsa da  alsak…..

YORUMLAR

  • 0 Yorum