Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


AMBULANS HİZMETİ Mİ-YOĞUN BAKIM SIKINTISI MI?

03 Nisan 2018 - 13:38

Son zamanlarda dikkatimi çeken bir şey var, acaba siz de fark ettiniz mi? Son birkaç ay içinde köyümde, çevremde çok yakınlarımda en az 3-4 ölüm vakası oldu. Hepsindeki ortak nokta şuydu;

--Yoğun bakımda yer  olmadığı için hastaneye  alınmama, başka  yere nakil  sırasında  ölümdü. Şöyle diyorlar hasta  yakınlarına;“Yoğun bakımda yerimiz yok, sizi en yakındaki müsait olan yoğun bakım ünitesine yollayacağız.” Neyle? Ambulansla veya helikopter ambulansla? Araştırdık sizi boş yeri olan Edremit’e , Tekirdağ’ a ya da Bandırma’ya göndereceğiz. Hastalar  İzmir’e, hatta Edirne’ye bile gönderilebiliyorlar. Tabiî ki bu hastaların %95 i yolda ambulansta ölüyor. Ya da hastaneye ulaşır ulaşmaz yine ölüyor.   Sanki  burada bir  sıkıntı  var. Nerde  yok ki  desek daha iyi olur.

      Halbuki yoğun bakımlık bir hasta yolculuğa dayanabilir mi? Böyle bir hasta kıpırdatılır mı? Sarsılır mı, hoplatılır mı? İşin bu tarafı es geçiliyor. Çünkü hasta yakınları çaresiz. Eli ayağına dolaşıyor. Mantıklı hareket edemiyorlar. Karşısındaki kişilere güvenmek zorundalar. Sağlık için parayı pulu, zamanı mekanı düşünemez durumdalar. Panik durumundalar, koşuyorlar, koşturuyorlar. Ambulans nereye onlar peşlerinden  oraya. Sonuç yine hasta kaybediliyor. Halbuki bu çabanın yarısı yerel hastanede gösterilse durum nasıl olur acaba? Sen Edremit’ e gönder, Edremit sana göndersin. Yoksa bu gizli bir paylaşma, paslaşma mı? Ambulans özelleşti ya sen bana iş çıkart, ben sana iş çıkartayım politikası mı? Yoksa ben mi önyargılıyım?

     İnsan en sevdiği canlarını kaybedince ister istemez uçan kuştan nem kapıyor. Ateş olan yerde duman da arıyor. Acaba diyorum hani, acaba? Yoğun bakımda yerimiz yok, sizi şuraya hem de il dışına, il aşırı yere yollayacağız sözlerini ve olaylarını bu kadar sık duyunca sonuçta hastalarda yolda vefat edince bu acıları yaşadıkça acaba acaba böyle bir işgüzarlık, art niyet mi var diye aklımıza gelmiyor değil. Kaş yapayım  derken  göz mü çıkarılıyor?  Bu da  işin fıtratında mı var?

     Umarım ben çok önyargılıyımdır. Umarım ben fazla evhamlıyımdır. En iyi, en hızlı sağlık hizmeti alabilmek dileğiyle. Çünkü insanlar iyi şeylere layıktır. Bir gün değil daima.

 

   ÖZGECAN

    Evet bir kadın,  bir  kızımız daha  katledildi. Hunharca,  vahşiyane. Ne desem, nasıl  nitelesem az. Bana  göre suçu, evet tek suçu  kadın olmak.Ama  bazılarına  göre çok suçu var çoookkk.  Minibüste yalnız olmak, yalnız  kalmak, sokaklarda yalnız dolaşmak, başının açık olması, etek giymesi, okula gidiyor olması, evlenmemiş olması, çocuk  doğurmak için uğraş vermemesi, gece sokaklarda   dolaşmaya cesaret  etmesi, dar  pantolon giymesi,  tanımadığı erkeklerle konuşması, laik olması, kahkalarla gülebilmesi, 13-15 yaşını geçtiği halde  bugüne kadar evlenmemiş olması, yarın iş hayatına  atılacak olması, çalışmak  isteği, evde ev  hanımı  olmayı reddetmesi, büyük ihtimalle erkek arkadaşıyla  elele tutuşmuş olması, düğünlerde erkek arkadaşıyla  dans etmesi vb.

    Evet Özgecan  sen  ne yaptın böyle!!!? Bu  kadar  suç aynı  anda  işlenir mi öyle!!!? Yukarıda  saydığım suçların  hepsi  bu toplumdaki  kızlarımıza her gün atfediliyor.  Hem de seni ve  hemcinslerini aşağılayarak, onurunu  hiçe  sayarak, insan  yerine  koymayarak  bu işi  yapıyorlar. Bu  haydutun, bu katilin hemcinsleri  öyle  şeyler söylüyorlar ki  insan  olarak, erkek olarak  ben  utanıyorum. N. Doğan gibi  sanatçılar,  fetva veren fetvacılar, kocaman kocaman milletvekilleri, katile iyi hal durumundan ceza  indirimi veren hakim,  mağdurun da olayda tahrik  suçu  yok mu diyen siyasiler, kimler yok ki bu kervanın içinde. Ah be  Özgecan tüm kadınlardan özür diliyorum senin  şahsında. Şişirilmiş  egolarıyla, daima  pohpohlanmış erkeklikleriyle, insanlıktan çıkmış bu erkekleri  ne  yapmalı bilmem ki? Eğitmeli,  eğitmeli, eğitmeli. Asla  zorla  güzellik olmayacağını birileri  bunlara  öğretmeli, öğretmeli,  öğretmeli. Yazıklar  olsun,  yazıklar olsun… Sizin de  kız  çocuğunuz, kız  kardeşiniz ,eşiniz yok mu ey erkekler????  Alah’tan  gani gani rahmet  diliyorum sana. Nur  içinde  yatasın Özgecan. 

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

 

07/02/2015

Ali Osman KIRAŞ

YORUMLAR

  • 0 Yorum