Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


15-25 YAŞINA GELİR TESTİ

03 Nisan 2018 - 13:38

  Kız çocuğunuz varsa sorun yok. 18 yaşını doldursa da, üniversiteyi okusa da, 25 yaşını geçse de sorun yok. Devlet, okumasa da onu her türlü koruma altına almış. Dul kalsa da yine sorun yok. Ailesinin koruması altında yaşamını devam ettirebilir, hatta baba veya annesinden biri ölmüşse onların aylığını bile alabilir, tabii ki varsa. Yani çalışmasına bile gerek yok.

      Lakin erkek çocuğunuz varsa işte o zaman yandınız. Erkek çocuk daha da yandı bilesiniz. Şimdi bu çocuk 18 yaşına geldi mi? Geldi ise liseyi de bitirmiş olmalı. Bitirdiyse üniversiteyi derhal kazanmalı ya da iki ay içinde kendisine bir iş bulmalı. Bulmadı mı? Hemen ailesinin yanından ayrılmalı. Sokakta mı yatar, sığınma evine mi gider, yoksa 1+1 daire mi tutar? Orasını ben anlamam. Derhal SGK ya ve Kaymakamlığa başvurup GELİR TESTİNE girmeli. Gelir testi ne diye sormayın gebelik testi gibi bir şey. 18 yaşındaki çocuğunuz üniversiteyi kazanamadı diye üzülürken bir de başınıza bu bela gelir. Eğer savsaklarsanız hemen çocuğunuza her ay 325 TL SGK prim borcu tahakkuk edecektir. Çünkü devlet  sizi ve  çocuğunuzu en yüksek  gelire  sahip olarak  görür, öyle  ücretlendirir. Çocuğunuz dershaneye gidip bir yıl daha üniversiteye hazırlanayım derken SGK ya  yıllık 4000 TL gibi bir borcunuz, çocuğunuzun borcu birikiverecektir. Bunu artık çocuğunuz mu öder, aile olarak siz mi ödersiniz aranızda karar verirsiniz. Ama bu arada uyanık davranıp GELİR TESTİNE girerseniz, çocuğunuz tek başına ayrı bir eve taşınırsa, işi olmadığı, geliri bulunmadığını ispat edebilirse, devlet sizin çocuğunuz için 48 TL sağlık yardımını kendisi ödeyecektir. Anladık da işi olmayan, geliri olmayan çocuk nasıl olacak da tek başına ayrı evde oturacak, nasıl olacak da evini idare edecek, çarşı, pazar, market alışverişi yapacak, nasıl olacak da dershane ücretini ödeyecek? Bilen, anlayan varsa beri gelsin. Biri bana bunu izah etsin. Çalışmayan insanın SGK’ sı, Bağkuru mu olurmuş? Bu nasıl iş  demeyesiniz sakın.

      Yukarıda anlattığım sahne çocuğunuz liseyi bitirip hemen üniversiteyi kazanırsa 6 yıl ertelenecek. Yani 25 yaşına gelince yine aynı sahne ile karşı karşıyasınız. Erkek çocuğunuzun üniversitesi bitmiş olmalı, bittiği gün- ay işe başlamış olmalı yoksa SGK her ay 325-350 TL arası prim borcunu çocuğunuzun hanesine, TC numarasına  girerek senet gibi işlemektedir. O borç orada kara bir leke gibi  durmakta ama kartopu gibi büyüyerek beklemektedir. Kısacası erkek çocuğunuzu zor günler bekliyor zor. Bilesiniz.

      Oğlunuz mezun olsa da, olmasa da SGK borçları, bu arada kredi, burs, yurt borçları sıra sıra kapısını, kapınızı çalacaktır. Ey ana babalar lütfen bu yazıyı bir daha okuyun. Durumu iyi değerlendirin. Aman dikkat edin bu arada kafayı yemeyin. Allah yardımcınız olsun. Devlet dediğin deli dumrul misalidir. Köprüden geçenden bir akçe, geçmeyenden iki akçe alır. İsterseniz şöyle bir çevrenizdekilere konuyu soruşturuverin. Doğru olup olmadığını görürsünüz. Sonra bu borçları ödemek için köydeki dedenizden kalan tarlaları  satmak falan aklınıza  gelse de satarak da ödeyemezsiniz. Çünkü artık tarla satmak da pek mümkün değil. Ben şu 8 dönüm tarlamı satayım da araba alayım, borçlarımı ödeyeyim diyemiyorsunuz. Çünkü  onun da bir  sürü  şartları var. Benden  duymuş  olun. Biliyorum  siz bana   inanmazsınız  ama. Olsun biz  vatandaşlık  görevimizi yapalım.  Hadi hayırlısı.

 

 

 

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

 

20/11/2014

Ali Osman KIRAŞ

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum