Reklam

Tarla Günü Gerçekleştirildi

Tarla Günü Gerçekleştirildi
10 Mayıs 2013 - 18:50

İlçemiz Bahadırlı Köyü Kozlu petrol yanında Bahadırlı Köyü Muhtarı Ayhan Topaloğluna ait 14 dekarlık alanda Yem Bezelyesi Demonstrasyonu tarla günü, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdür V. Mustafa Nazlım, Çan İlçe Gıda Tarım ve Hay. Md Hakan Kahveci, Biga ve Yenice İlçe Gıda Tarım ve Hay. Müdürleri, Koordinasyon Şubesi Müdürü, Kırsal Kalkınma Şubesi Müdürü, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi müdürleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı, Çan Süt Üreticileri Birliği Başkanı, Çevre Köylerden gelen Koop. Başkanları ve Üreticilerin katılımıyla yapıldı .

Açılış Konuşmaları, teknik sunum, kazanılan deneyimlerin paylaşılması, hasatın gerçekleştirilmesinin ardından, pilav ikramı yapıldı.

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci yaptığı konuşmada;

 

“İnsanların yeterli ve dengeli besleyebilen ülkeler, gerek fiziksel gerekse zihinsel açıdan daha sağlıklı bir topluma sahip olmakta ve ilerleyebilmenin ön koşulunu oluşturan, nitelikli insan gücünü kolaylıkla yetiştirebilmektedir. İnsanlar için gıda tüketim maddelerinin büyük kısmını hayvansal ürünler oluşturmaktadır. Bu nedenle hayvanların beslenebilmesi için gerekli kaba yem ihtiyacının kaliteli bir kaynaktan sağlanması çok büyük önem teşkil etmektedir. Bu ancak yem bitkileri üretiminin tarla tarımı içindeki payının, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüksek tutulması ve üretimde yer alan yem bitkilerinin verim kapasitelerinin artırılması ile gerçekleştirilebilir. Bölge hayvancılığımızın geliştirilmesinde çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri kaliteli, ucuz ve bol kaba yem ihtiyacının düzenli karşılanmasıdır. Süt yada besi sığırcılığı isletmelerinde üretim maliyetlerinin % 60-70'ini yem girdilerinin oluşturması, yemleme ile yapılacak iyileştirmenin karlılığa etkisini açıklamaya yeterlidir. Tarımsal üretim içerisinde çok önemli bir yere sahip olan yem bitkileri tarımı, bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası konumunda olup, sürekli ve güvenli kaba yem üretiminin en önemli yoludur. Geniş adaptasyon yeteneği, dengeli ve yüksek verimi ile yarı yapraklı çeşitlerdeki dik gelişme yeteneği, bizlerinde bugün tanıtımını yaptığımız yem bezelyesinin AB ülkelerinde hızla gelişmesine olanak sağlamıştır. Ilıman kuşağın hemen her yöresinde tarımı yapılabildiğinden önemli bir potansiyele sahiptir. En geniş ekim alanı Asya kıtasında en fazla üretim ve verim ise Avrupa Kıtası'nda bulunan yem bezelyesinin, bölgemiz açısından incelendiğinde, bölgesel kaba yem ihtiyacımızın karşılanması açısından daha da önem kazandığı son yıllarda, üreticilerimize ekonomik ve karlılık açısından artış sağladığı aşikârdır. Katılımlarından dolayı herkese ayrı ayrı teşekkür ederim'' dedi.

Çanakkale İl Müdür V. Mustafa Nazlım yaptığı konuşmada; Ülkemizde mera alanlarının en kısıtlı olduğu il olmamıza rağmen, Ülke Hayvancılığında, Türkiye'nin Hollanda'sı diye ifade ediliyoruz, özellikle süt kalitesi ve verimi açısından AB ülkelerine paralel yol çizmemiz, Üreticilerimizin çok bilinçli olmasından kaynaklanıyor bizler bunun gururunu taşıyoruz. Alternatif ürün denemeleri ve demastrasyonların geliştiritmesi yolunda Bakanlık olarak her zaman üreticilerimiz yanındayız ve desteklerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Ziraat Mühendisi İrfan Emek tarafından Yem Bezelyesi ile ilgili teknik sunum yapılarak, ürün tanıtımı yapıldı. Bahadırlı Tarım Merkezi Ziraat Müh. Özgür Gökmen tarafından kazanılan deyimlerin üreticilere aktarımı sunumu yapılarak, tecrübeler üreticilerle paylaşıldı.








YORUMLAR

  • 0 Yorum