Reklam

ÇTSO’yu Ziyaret Eden Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

ÇTSO’yu Ziyaret Eden Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı
02 Ağustos 2012 - 18:56

Biga’da Gümrük Müdürlüğü’nün açılışı için Çanakkale’ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Bakan Yazıcı ÇTSO’ya yaptığı ziyarette, devletin ve yürütme erkinin görevinin bireyin, müteşebbisin, tüccarın, sanayicinin, esnafın önünde, yürüyüşünü engelleyecek engelleri kaldırmak olduğunu belirterek, ''Türkiye, bugün dünyanın 16'ncısı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi haline gelmişse bunda elbette ki en önemli etken hükümetin sevk ve idaresi. Müteşebbisimizin de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin duruşuna, bakışına güvenerek elini taşın altına koymak suretiyle, yüklendiği riskler sonucu Türkiye ekonomisini bu duruma getirdik'' diye konuştu.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin de, Bakan Hayati Yazıcı’ya hitaben, “Cumhuriyeti baki kılmak, istediği iktisadi zaferleri elde etmek hepimizin görevidir. En çok ta; Çanakkale’nin  Ticaret ve Sanayi Odası’nın görevidir. Çanakkale adını askeri geçilmezliğiyle tarihe yazdırdığı günden sonra maalesef istemezükçü bağnaz bir zihniyete esir düştü. Çanakkale yeni yatırımlar için gelip geçilmez oldu” diye konuştu. Bu anlayışa teslim olmayacaklarını belirten Bülend Engin, Çanakkale’yi bu anlayışın prangalarına esir etmeyeceklerini ifade etti.

ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Biga Gümrük Müdürlüğü’nün açılışını yapmadan önce ÇTSO’yu ziyaret ederek, Meclis Toplantısı sonrasında bir konuşma yaptı. Yazıcı,gittiği her yerde hasbihal içinde bulunduğu kesimlerin başında ticaret ve sanayi odaları ile esnaf odalarının geldiğini söyledi.

Meslek örgütlerinin, sadece meslek mensuplarının, belirli periyotlarla seçim yapmak suretiyle, bazı arkadaşlarını görevlendirdikleri yapılardan ibaret olmadığına, o yapıların işlevleri bulunduğuna işaret eden Yazıcı, ''Bunlar, meslek mensuplarının icrai faaliyetlerini takip edecekler. Sorunlarının hükümete, ilgili kamu kuruluşlarına aktarılması noktasında köprü görevi görecekler'' dedi. 

Devletin ve yürütme erkinin görevinin bireyin, müteşebbisin, tüccarın, sanayicinin, esnafın önünde, yürüyüşünü engelleyecek engelleri kaldırmak olduğunu dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu:

''Yolu yoksa yol yapacak. Ulaşım için zaman kaybı söz konusu olduğunda ulaşımı hızlandıracak. İletişim araçlarını, çağdaş teknolojik imkanları, ülkemize kazandırmak suretiyle daha etkin zaman kaybına yol açmayacak düzeye getirecek. Tüm bunlara baktığımız zaman bizim yönetimdeki hizmet anlayışımızın bu bakışımızdan kaynaklandığını görecek ve takdir edeceksiniz. Biz gerçekten çok seri, etkin, bürokratik süreçleri azaltan bir yönetim anlayışı içindeyiz.”

Müteşebbisin önünü açacak bir perspektifle yollarına devam ettiklerini söyleyen Yazıcı, “Hangi alanda bir proje üretiyorsanız, bir yol haritası belirliyorsanız, bir düzenleme yapma ihtiyacı doğmuşsa, o alanın paydaşlarıyla o konuyu paylaşmak gerekir. Paylaşmadan yaptığınız icraat, ortaya koyduğunuz proje, mutlaka birileri tarafından bazen çok katı bir biçimde, bazen orta düzeyde eleştiriye muhatap olur. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de Meclis tatile girmeden önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile gerçekleştirdiğimiz yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişikliklerdir'' diye konuştu.

 Önemli sorunların başında kayıt dışılığın geldiğini dile getiren Yazıcı, ''Kayıt dışı ne kadar büyükse, kayıtta olanların yükü de o kadar ağırdır. Kayıt dışını ne kadar azaltırsak, hedefimiz o, kayıttakilerin yükünü de o oranda azaltırız. Bakın yeni Türk Ticaret Kanunu'nun önemli hedeflerinden birisi de kayıt dışılığı önlemektir” dedi.

 Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarların ticari hayatın emektarları, önemli aktörleri arasında yer aldığını, bunlarla ilgili de önemli çalışmalar bulunduğunu söyledi.

Türk tarihinde özellikle ekonomik hayatın aktörlerine ilişkin çok özgün uygulamalar bulunduğunu belirten Yazıcı, ''Ahilik bunlardan en önemlisi. Şu Ahi Evran bir başka ulusun tarihinde yer alan bir kişi olsaydı ve ahilik uygulamaları bir başka milletin ticari değerleri arasında yer alsaydı, bu herhalde uluslararası düzeyde kutlanan destanımsı bir duruma dönüşürdü. Bunu başaramamışız. Ama hedefimizin bu olması lazım'' dedi. 

TUZU KURULARDAN KORKMAYIZ

Bakan Yazıcı’dan önce konuşma yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, Çanakkale’nin bu ülke için çok şey ifade ettiğini belirterek, ülkenin kuruluş ve kurtuluşunda Çanakkale ruhu bulunduğunu ifade etti.

Bülend Engin, sözlerine şöyle devam etti:

“Hepimiz biliyoruz ki, bunun için atalarımız büyük bedel ödediler. Çanakkale’yi canlarıyla  geçilmez yaptılar. Çanakkale geçilmez olmasaydı, bugün burada onurumuzla konuşuyor olamazdık. Bu yüzden bize bırakılan bu onura layık olmakla mükellefiz ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak hep birlikte yürüttüğümüz bütün çalışmalarda bu mirasa layık olmak çabasındayız. Bu ülkenin kurucusu bu topraklarda savaşarak Anafartalar kahramanı oldu. Ve dedi ki; kurduğumuz cumhuriyet, iktisadi zaferlerle taçlanırsa baki olacaktır. Cumhuriyeti baki kılmak, istediği iktisadi zaferleri elde etmek hepimizin görevidir. En çokta; Çanakkale’nin Ticaret ve Sanayi Odasının görevidir. Onların canlarıyla kurdukları bu ülkede bize düşen projelerimizle, eserlerimizle, alın terimizle Çanakkale’nin ve ülkemizin gelişimine hizmet etmektir.”

Çanakkale’nin adını askeri geçilmezliğiyle tarihe yazdırdığı günden sonra istemezükçü bağnaz bir zihniyete esir düştüğünü, yeni yatırımlar için gelip geçilmez  olduğunu ifade eden Bülend Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük olsun benim kalsın diyen çağ gerisi bir anlayışın prangalarına vuruldu. Bu anlayışa teslim olmayacağız. Çanakkale’yi bu anlayışın prangalarına esir etmeyeceğiz. Bizden geriye kalacak tek şey eserlerimiz olacaktır. Bu topraklar yedi düvelden korkmadı. Tuzu kurulardan niye korkalım? Üç günlük dünyada kimseden çekincemiz yok. Çanakkale için bu meclisin oybirliği ile aldığı her kararın sonuna kadar takipçisi olacağız. Gerekirse projelerimizin harcını ellerimizle kararız, gerekirse tuğlalarını ellerimizle koyarız. Bundan onur duyarız, gurur duyarız… Dünya dönüyor ve değişiyor. Çevremizde olup bitenlerden doğru dersler çıkarmalıyız. Üretmeyen, içine kapanan, dünyanın gelişimine seyirci kalan, daha önemlisi sermayesini toplumsal tabana yaymayan, gelişime karşı duran her toplum büyük sancılar ve acılar yaşıyor. Bugün ülkemizin en batısındaki Çanakkale artık sadece coğrafik anlamda  batıda olmamalıdır. Batının zenginliğinden, dünya ile ticari ve ekonomik gelişiminden payını alma anlamında da batılı olmalıdır.”

ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen de yaptığı konuşmada, işadamları olarak yatırım yapmak ,istihdam yaratmak için çalıştıklarını belirterek, iş dünyasının devletten beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Kayıtsız ekonominin önüne geçilmesi, fiyat istikrarı, enflasyonu aşağı çekme politikasının devam etmesi ve yatırım yaparken bürokratik prosedürlerin azaltılması.”

Dünyadaki küresel çaptakei ekonomik sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Önen, “Özel sektör olarak hükümetimizin 2023 yılı için koyduğu hedeflere ulaşacağına inancımız tamdır” dedi.

Konuşmaların ardından, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Bakan Yazıcı’ya Çanakkale Savaşları’nı temsil eden büyük bir tablo, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de Çanakkale gıda ürünlerinden oluşan bir sepet sundu. Bakan Yazıcı, daha sonra ÇTSO’nun çeşitli servislerini gezerek, işlem yaptıran girişimcilerle konuştu, çalışanlardan bilgi aldı.

ÇTSO’yu ziyarete Bakan Yazıcı’nın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş İsmail Kaşdemir, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ve ilçe odalarının başkanları katıldılar.

 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum