Reklam

Kaleseramik Enerji Tasarrufu Sağlayan Projeleriyle Ödüle Doymuyor

Kaleseramik Enerji Tasarrufu Sağlayan Projeleriyle Ödüle Doymuyor
04 Şubat 2013 - 17:06

Seramik sektörünün öncü kuruluşu Kaleseramik, üretim sürecinde önemli oranda tasarruf sağlayan Enerji Verimliliği Uygulama Projesi’yle “İSO 2011 Yılı Çevre Ödülleri”nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda da “Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi” unvanı ile birincilik ödülünü alan Kaleseramik, fabrikalarında enerji tasarrufu için uyguladığı projeleriyle ödüle doymuyor.

Yüzde 100 tasarruf sağlayan uygulamaya özel ödül

İstanbul Sanayi Odası’nın, çevrenin korunması amacıyla proje geliştiren ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan şirketlerin örnek ürün ve uygulamalarını desteklemek amacıyla düzenlediği geleneksel  “İSO 2011 Yılı Çevre Ödülleri” sahiplerini buldu. Enerji Verimliliği Uygulama Projesi kategorisinde değerlendirilen Kaleseramik’in, “Fırın önü kurutma sürecinde, fırın atık ısılarını kullanarak yüzde 100 tasarruf sağlayan” uygulamasına Jüri Özel Ödülü verildi.

Fırın atık ısılarıyla yıllık 1 milyon 600 bin liralık tasarruf sağlandı

Kaleseramik’in çevre dostu üretim anlayışıyla dünya standartlarında üretim yaptığını belirten Kale Grubu Yapı Ürünleri Grubu Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Selim Ergün, çevreye duyarlı üretim teknolojilerini artırarak, enerji verimliliği ve tasarruf projelerine önemli kaynaklar ayırdıklarını söyledi.  Seramik sektöründe, yoğun kurutma ve pişirme işlemleri nedeniyle çok yüksek enerji tüketildiğini belirten Selim Ergün, “Projelerimizi maksimum verimlilik amacıyla geliştirdik. Şirketimizin 2011 yılındaki üretim sürecinde toplam 169.3 milyon metreküp doğalgaz tüketildi. 2011 yılında başlattığımız ve yüzde 100 tasarruf sağladığımız projeden aldığımız olumlu sonuçlarla, uygulamayı diğer fırınlarda da yaygınlaştırdık. Ciddi oranda tasarruf sağladığımız projeyle, 2012 yılında doğalgaz tüketimi 2 milyon 200 bin santimetreküp azalırken, toplam enerji tasarrufu miktarı 1 milyon 600 bin lira olarak gerçekleşti. Ayrıca çevresel etki olarak 4 bin ton karbondioksit salınımı engellendi ve 12 bin adet ağaç eşdeğeri fayda sağlandı” dedi.

Toplam tasarruf, 12 bin 700 konutun doğalgaz ihtiyacıyla eş değer

Selim Ergün, geliştirdikleri projelerle elde edilen toplam tasarruf miktarını ise şöyle açıkladı: “Fabrikalarımızın en verimli şartlarda çalışmasıyla elde ettiğimiz yıllık toplam tasarruf miktarı; elektrikte 3 milyon 900 bin kWh, doğalgazda 3 milyon 800 bin santimetreküp ve su kullanımında 267 bin ton olarak gerçekleşti. Bu sayede yaklaşık 17 bin konutun aylık elektrik ihtiyacını, 12 bin 700 konutun aylık  doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte ve yine yaklaşık 50 bin nüfuslu bir yaşam merkezinin enerji tüketimini sıfırlayacak boyutta tasarruf elde ettik. Su kullanımında ise yaklaşık 1500 konutun yıllık su ihtiyacı kadar tasarruf sağladık.”

Ödüllü projeyle sistem nasıl çalışıyor?

Seramik sektöründe pişirme süreci ürün kalitesini direkt etkilediği için fırınların mevcut sistemlerinde değişiklik yapılmasından kaçınıldığını vurgulayan Selim Ergün, yeni uygulamayla ilgili şunları söyledi: “Geliştirdiğimiz projeyle, fırın atık ısılarını, soğuk hava ile karışmasına izin vermeden 350 derece sıcaklıkla alarak kurutma sisteminde kullandık. Kurutmada kullanılan yanma havası fanını kapatıp çok sayıda ateşleme sistemini kaldırarak fırın önü kurutmalarda yüzde 100 tasarruf sağladık.”

Son 3 yılda enerji yoğunluğunu en fazla düşüren tesis

“Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi” unvanı ile birincilik ödülüne layık görülen Kaleseramik, Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET) kategorisinde kazandığı ödülünü, 10 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan aldı. Kaleseramik, tasarruf projesiyle enerji yoğunluğunu son 3 yıl içinde en fazla tesis oldu.

Seramikte “çevre etiketi” alan ilk kuruluş

Ayrıca seramik ürün gruplarında “Çevresel Ürün Deklarasyonu” almaya hak kazanan ilk Türk firması Kaleseramik oldu. Bir ürünün ham madde tedariğinden, üretim, enerji tüketimi, atık yönetimi gibi tüm süreçlerindeki çevresel etkilerini şeffaflıkla ortaya koyan “çevre etiketi”ne sahip olan ilk Türk firması Kaleseramik’i bünyesinde barındıran Kale Grubu, sektörde önemli bir adım attı.

Kaleseramik

66 milyon metrekare yıllık üretim kapasitesi ile aynı alanda üretim yapan dünyanın en büyük seramik kuruluşu olan Kaleseramik, Çanakkale Seramik ve Kalebodur markaları ile üretimini sürdürüyor. Kurulu kapasite bakımından dünyada 8’inci, Avrupa’da 2’nci olan Kaleseramik, 650 bin metrekaresi kapalı, 1 milyon 200 bin metrekare toplam alanda üretim yapıyor. 50 fabrikada, 32 milyon metrekare yer karosu, 27.5 milyon metrekare duvar karosu, 6.5 milyon metrekare granit seramik üretimi kapasitesiyle faaliyetini sürdüren Kaleseramik, dünya seramik karo ticaretinin yüzde 2’sini tek başına gerçekleştiriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum