Reklam

İbrahim Battal’dan Sosyoloji Bölümü Öğrencilerine Ders

İbrahim Battal’dan Sosyoloji Bölümü Öğrencilerine Ders
21 Kasım 2012 - 10:26

Geçtiğimiz aylarda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Cumhur Aslan ve Türkiye Görme Engeliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Battal'ın biraya gelmiş ve Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerine, görme engelli vatandaşlara karşı bireysel duyarlılığın ve farkındalığın artırılmasına yönelik özel bir eğitim verilmesi kararlaştırılmıştı. Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde ve Sosyoloji Bölümü koordinatörlüğünde yapılacak eğitimin Türkiye Görme Engeliler Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri tarafından verilmesi karara bağlanmıştı. Bu kapsamda Türkiye Görme Engeliller Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Battal, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü öğrencilerine ders verdi.

 

Ders öncesi konuşan Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, konuya ilişkin olarak şunları aktardı: “Bugün çok anlamlı, çok güzel şahsen beni de çok heyecanlandıran bir ders için buraya toplanmış bulunuyoruz. Bundan yaklaşık bir ay önce  Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Battal bize bir ziyaret gerçekleştirdi ve dediki görme engelli bir kişi olarak görme engellilerin sorunlarını, görme engelli olmayan arkadaşlarımıza daha iyi aktarabilmek ve görme engellilere yönelik bir farkındalık bilinci oluşturabilmek amacıyla gönüllü bir şekilde bir eğitim programı başlatabilirmiyiz diye bize müracat etti. Bizde bunu büyük sevinçle karşıladık ve kendilerine teşekkür ettik. Bu bağlamda fakültemiz dekanlığı ile Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi arasında bir işbirliği oluştu. Bugünkü toplantımızda bu kapsamda gerçekleşti. Şüphesizki gören arkadaşlarımız görmeyenlerin eli ayağı olmak durumunda yalnız bunu hayata geçirmediğimizde bir gerçek. Bugün İbrahim beyden biz bu söylemi samimi bir şekilde nasıl hayata geçirebiliriz. Gerçekten görme engelli yurttaşlarımıza yönelik olarak, onların perspektifinden dünyaya bakmayı nasıl öğrenebiliriz, onlara sosyal hayatta nasıl yardımcı olabilirizi öğrenmeye çalışacağız. Her dersin bir sınavı olur bu dersin sınavını hayat karşısında  görme engellilere karşı göstermiş olduğunuz samimi davranışlar neticesinde olacaktır. Dolayısıyla notu hocalar değil, engelli arkadaşlarınız verecektir” dedi.

 

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem ise dersin önemine değinerek şunları ifade etti: “Başta görme engelliler olmak üzere, tüm engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak her yurttaşın görevi olmalıdır. Bu konuda öğrencilerimizin toplumun genelinde öncü rol üstlenmelerini arzu ediyoruz. Görme engellilere yönelik duyarlılığın artması için Sosyoloji Bölümü koordinatörlüğünde, Dekanlığımızın destekleri ve Görme Engelliler Derneği ile işbirliği içinde Fakültemiz öğrencilerine düzenli seminerler vermeyi amaçlıyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı derse katkı veren Sosyoloji bölümü öğretim elemanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Battal kendi yaşamından kesitler anlatarak 4 haftalık süreçte Sosyoloji bölümü öğrencilerine aktarımlarda bulunacağını belirtti. Hayat üniversitesinde öğrendiklerini bu dersler vesilesiyle aktaracağını vurgulayan  İbrahim Battal, “engelleri aştığımız zaman engelsiz bir dünya başlıyor, biri bana engelli olduğumu hissettirmediği müddeeçe ben engelli olduğumu hissetmiyorum. Dolayısıyla engellilik göreceli bir şeydir. Dünya'da engelliliği birleşmiş milletler, avrupa birliği ve ülkemizde farklı farklı tanımlanmıştır. Bununla ilgili çalışmalarımı önümüzdeki haftalarda sizlere aktaracağım. Sizlerle 4 hafta boyunca birlikte olacağız. Hayatta engelli vatandaşların karşılaştığı olumsuz durumlar çok fazla ama engelleri aştığımız zaman engelsiz bir yaşam başlıyor, bunu engelliler değil, engelsizler yapar. İnsanların önündeki engelleri kaldırmak eğitimden geçiyor” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum