Reklam

Parion 2012 Yılı Kazılarında Sona Gelindi

Parion 2012 Yılı Kazılarında Sona Gelindi
09 Ağustos 2012 - 15:31

            Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna beraberinde Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ve birim amirleriyle birlikte, İçdaş sponsorluğunda 8. Sezon çalışmaları gerçekleştirilen Parion antik kenti arkeolojik kazılarını ziyaret ederek, Kazı Başkanı Prof.Dr. Cevat Başaran ve ekibinden kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Artemis ve Sentor heykelleriyle yakından ilgilenirken, Parion antik tiyatrosunda mevsimlerin olumunu anlatan figürler hakkında Başaran tarafından yapılan açıklama yapıldı. Kazı ekibiyle birlikte Roma Hamamı, Antik Tiyatro ve Odeon yapılarını dolaşan Tuna’ya, Odeon’un akustik tasarımı burada seslendirilen türkü dinletisiyle sunuldu. Kazı Başkanı Başaran’dan  çalışmaların daha uzun süre yapılmasını isteyen Tuna, “Çanakkale Parion kazılarıyla önemli bir turistik destinasyon daha kazanmış oluyor.Bu kazılara emeği geçen ve destek veren herkese içtenlikle teşekkür ediyorum.Kazıların gelişimi için her konuda sizlere yardımcı olacağız.Çanakkale bu çalışmalarla kültürel varlıklarını daha da zenginleştiriyor”dedi.

Her yıl önemli buluntularla, kalıntıların ortaya çıkarıldığı ve özellikle Roma Çağı kent dokusunun daha fazla gün yüzüne yansıdığı, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kemer Köyü’nde yer alan  Parion kenti arkeolojik kazıları ,İçdaş sponsorluğunda  T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına yürütülüyor. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cevat Başaran’ın kazı başkanlığında, 15 kişilik teknik ekip tarafından yürütülen ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden arkeolog adayı 80 öğrenci ile kazının ana sponsoru tarafından sağlanan 10 işçinin çalıştığı bu seneki çalışmalar, 10  Ağustos 2012 tarihinde sona eriyor. 

Kazılarda, Canakkale Müzesi uzmanlarından Keziban Durmuş,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak görev yaptı. Nekropol, Odeion, Tiyatro, Roma Hamamı, Yamaç Yapısı, Sondaj Yapısı (Agora)  ve Sevgililer Şapeli-Arkeopark  bölgelerinde çalışılarak, önemli buluntular gün yüzüne çıkarılmıştır. Günümüze kadar gelebilen kalıntıları yaklaşık M.Ö.8.yüzyıla kadar geriye giden Parion, özellikle Roma Dönemi içerisinde İmparatorlarca kendisine tanınan ayrıcalıklarla, mimari anlamda önemli sayılabilecek sosyal yapılarla donatılmıştır. Bu döneme ait günümüze kadar kalıntıları gelebilen kentin merkezi bölgesindeki odeiondaki (açıkhava konser salonu) çalışmalarda, opus sectile döşenmiş orkestra zeminine ulaşılmış; orkestra önündeki panelli mermer kaplama sahne binasının da iç cephesi ortaya çıkarılmıştır.  Odeion’da  oturma bölümü toplam on dokuz oturma basamağına sahiptir. Odeion’daki çalışmalarda ilk kez bir mermer heykel de ortaya çıkarılmıştır. Parçalar halinde ele geçen ve restorasyon çalışmaları için korumaya alınan heykel, Tanrıça Artemis’e aittir ve yanındaki tazı ve ceylanla; Tanrıçanın elinde tuttuğu ok ve yay dolayısıyla, avcı ve hayvanları koruyucu “Anadolu Tipi”ni  yansıttığı görülmüştür.  Parion’da bu yıl “heykel yılı” olmuş; Kentin bir diğer önemli yapısı olan Tiyatro sahne binasında da bir kentauros heykeli ele geçmiştir. Gövdesinin alt bölümü at, üst bölümü insan olan karışık yaratık, yurdumuz müzelerinde çok fazla bulunmayan bir mermer heykel olması açısından önem taşımaktadır. Yamaç Yapısı’nda  çok sayıda bronz sikkeyle birlikte, yapının geç dönemine ait bir lavabo küveti ilgi çeken kalıntılar arasındadır. Roma Hamamı ve Sondaj Yapısı’ndaki çalışmalar genelde yapıların  ana tasarını belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirilmiş, önceki yıllarda ortaya çıkartılan duvarlar üzerinde korumaya yönelik restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Nekropoldeki çalışmalarda ise; arkaik, hellenistik ve roma dönemine ait bir çocuk lahdi, bir  taş sandık mezar olmak üzere onbeşe yakın kiremit mezar ve kremasyon mezar 4 amphora mezar ile bunlara ait çeşitli ölü hediyeleri tespit edilmiştir. Bu yılki ilginç mezarlar arasında bir balıkçı mezarı ve bir de nalbant mezarı bulunmaktadır. Kemer Köyü batısında  yer alan ve Sevgililer Şapeli-Arkeopark projesi çerçevesinde çalışmaları sürdürülen alanda, bu yıl da kazılara devam edilmiş ve kalıntısı günümüze kadar gelmiş yapının, M.S.8.- 9. yüzyıla ait bir mezar şapeli olduğu kesinlik kazanmıştır

            Parion’da bu yıl, Sedat-Naciye Nurova  ve İçdaş Parion Kazıevleri’nde de arkeolojik kayıt ve belgeleme anlamında önemli sayılabilecek çalışmalar yapılmıştır. Tiyatro’dan taşınan mermer niş alınlığı ve kabartma friz parçalarının bütünlenmesi, seramik parçalarının restorasyonu ve konservasyonu, antropolojik bulguların değerlendirilmesi ve buluntuların çizimlerinin yapılarak corel-draw ortamda envanter kayıt sistemine aktarılması çalışmaları bunların en önemlileridir. Ayrıca Parion bu yıl kazı ana sponsoru İçdaş’ın düzenlediği İçdaş yelken okulları sertifika töreni ve Çan  Meraklı Adımlar Cocuk Kulübü  ziyareti  sosyal sorumluluk projeleri ile iki sosyal etkinliğe de ev sahipliği yapmış; antik odeionun oturma basamakları, 1800 yıl sonra tekrar izleyiciyle buluşmuştur..  



YORUMLAR

  • 0 Yorum