Reklam

BELEDİYE BAŞKANI ÜLGÜR GÖKHAN'IN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI

BELEDİYE BAŞKANI ÜLGÜR GÖKHAN'IN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI
05 Haziran 2020 - 13:07

İçinde bulunduğumuz ekosistem milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bir canlı türünün var oluşu bir diğerinin var olma sebebini oluştururken, doğanın tahribatı sayısız tehlikenin ve yok oluşun da yolunu açıyor.

Değerli Hemşerilerim;

Çok değil kısa bir süre önce Çanakkale, çevre mücadelesi anlamında büyük hassasiyet göstererek örnek bir davranışa imza attı. Çünkü Çanakkale doğanın kalbi Bin Pınarlı İda'ya ev sahipliği yapıyordu ve İda tehlike altındaydı. Bizler, gelecek tehlikenin farkında olarak daha 2013 yılında Belediye Meclisi kararı ile Atikhisar Barajı Su Toplama ve Koruma Havzasında kalan alanın doğal sit alanı olması için gereken girişimleri başlattık. Buna rağmen ağır yıkımlar gözlerimizin önünde, yanı başımızda gerçekleştirildi. Bizler de yurttaşlarımız ile havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmak için Kaz Dağlarında buluştuk. Çevre mücadelemize sımsıkı sarılarak kısa zamanda yüzler, binler olduk. Sesimizi duyurmak için tek yürek olduk, güçlü olduk.

Bunun yanı sıra, Çanakkale Belediyesi olarak çevre ve doğa da her zaman çalışmalarımızın odağında oldu. Bize emanet olan ve bizlerin de geleceğe miras bırakacağı bu güzel doğayı koruyarak hareket ettik her zaman. İlk önce 2014 yılında Merkezde, çok kısa bir süre önce de Güzelyalı'da işletmeye aldığımız Atıksu Arıtma Tesislerimiz ile hem merkez hem de mücavir alanlarımızın atıksularını arıtıyor, bu çevreci hareketle plajlarımızda uzun yıllardır Mavi Bayrak'ın dalgalanmasına öncülük ediyoruz. Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan çamuru güneş enerjisi ile kurutuyor, yine Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kurduğumuz GES aracılığıyla güneşten temin ediyor ve fazla enerji ile kurumumuza kazanç sağlıyoruz. Temiz enerji ile kurduğumuz tüm bu yatırımlarımızı, üretimle birleştiriyor, Atıksu Arıtma Tesisimizin bahçe alanı başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarına atalık buğdaylarımızı, bitkilerimizi ekiyoruz. Tohum Sandığımızda uzun yıllardır yerel tohumlarımızı geliştiriyor, bu tohumlardan oluşan fidelerimizi kentlilerimizle paylaşıyoruz. Bununla birlikte her geçen gün yeşil alanlarımızın sayısını da artırmaya devam ediyoruz. Diğer bir deyişle, doğayı korumak adına geliştirdiğimiz yenilebilir enerji odaklı yatırımlarımızı yeşille ve üretimle harmanlıyoruz.

Her zaman korumayı ve geliştirmeyi hedeflediğimiz doğamızın ne kadar önemli olduğunu ve insan eliyle ne kadar tahrip edildiğini içinde bulunduğumuz Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalık sürecinde de bir kez daha çok iyi bir şekilde idrak ettik üstelik. Sosyal izolasyon amacıyla tüm dünyanın evine çekildiği bu süreçte doğanın yeniden uyandığına ve canlandığına hepimiz tanıklık ettik. Özetle; onun bize değil, bizim ona büyük bir ihtiyaç içerisinde olduğumuzu somut örneklerle gözlemledik.

Kıymetli Hemşerilerim,

Doğanın tüm kötülüklere rağmen hala bizlerle barış içinde olduğu, bizlere bir şans daha tanıdığı büyük bir gerçek. Umuyorum bu yaşadıklarımız, içinde bulunduğumuz ekosistemin bölünmez bir bütün olduğunu kavramamız ve doğaya gereken saygıyı göstermemiz için bizlere ders olmuştur. Bu sene değerini her zamankinden daha çok anladığımız 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde çevre mücadelemize var gücümüzle ve kararlılığımızla devam ettiğimizi belirterek, doğa ile barış içinde yaşadığımız nice günler dilerim.

Ülgür GÖKHAN

Belediye Başkanı

YORUMLAR

  • 0 Yorum