Reklam

BAYRAMİÇ BEYAZI BİR TEK BİZDE VAR

Bayramiç’li çiftçiler, 20 Haziran’da 'Bayramiç Beyazı' hasadına başladı. Hasat, Eylül ayına kadar devam edecek.

BAYRAMİÇ BEYAZI BİR TEK BİZDE VAR
29 Haziran 2020 - 14:21

Dünyada sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç Beyazı aynı zamanda Bayramiç’in coğrafi işaret tescilli meyvesi olma özelliği taşıyor.

Belirli bir coğrafi bölge, alan ya da bölge ismi ile anılan ürünlerin koruma altına alınmasını sağlayan ve gerçek ya da tüzel şahıslara devlet nezdinde ürün üzerinde yürütme ve kullanma hakkını veren coğrafi işaret tescili 2010 yılında alındı. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescilinin Kasım ayında alınacağını bildirdi. Ayrıca,  “Şu anda Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret bültenindedir. Biz bu ürünü metropol kentlere göndermekteyiz. Bu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciliyle beraber ihracat yolu rahatlıkla açılacaktır” dedi.

Bölgede yaklaşık 5-7 bin dekar alanda üretimi yapılan meyve, erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde hasat ediliyor. Bu seneki hasatta ise 10 bin ile 11 bin ton ürün bekleniyor. Sebze halinde 4-5 lira civarında üreticiden toptan alınıyor ve özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara pazarlarında büyük ilgi görüyor.

Endemik ve genotip bitki kategorisinde de değerlendirilen Bayramiç Beyazının ekimine 93 yıl önce başlandığı ve ticari üretiminin ise 33 yıldır yapıldığı bildirildi.  Meyvenin bir diğer ayırt edici özelliği de tamamen çekirdekten yetiştiriliyor olması.

 

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum